marți, mai 14, 2024

Galaxy S24 vine cu o imbunatatire a ecranului. Implementarea PWM (Pulse Width Modulation) cu frecventa de 492Hz

Share

Noul Galaxy S24 vine cu o serie de upgrade-uri hardware care il diferentiaza de predecesorii sai, printre care si o imbunatatire semnificativa a ecranului, despre care Samsung poate ca ar fi trebuit sa vorbeasca ceva mai mult in cadrul evenimentului Unpacked.

Daca S24 Ultra a primit o noua versiune Gorilla Glass care blocheaza mai eficient reflexiile cauzate de lumina ambianta, se pare ca toate versiunile Galaxy S24 au primit o imbunatatire la fel de importanta, care va aduce un plus semnificativ confortului vizual.

Este vorba despre implementarea unei tehnologii PWM (Pulse Width Modulation) cu frecventa de 492Hz, mai mult decat dubla fata de cei 240Hz folositi cu seria Galaxy S23. Astfel, S24 promite un ecran cu o imagine mai stabila, fara efecte de palpaire la orice nivel de luminozitate.

Detalii despre noua tehnologie PWM de la Samsung

Poate ca nu ai sesizat niciodata sau te numeri printre cei mai sensibili la aceasta problema, dar telefoanele cu ecran OLED pot cauza disconfort si chiar dureri de cap datorita unei limitari a tehnologiei.

Mai exact, ecranele OLED care nu implementeaza corespunzator tehnologia PWM pot induce un efect de palpaire a imaginii la anumite niveluri de luminozitate, foarte deranjant pentru unii utilizatori.

Ce este PWM? Este un mecanism folosit de ecranele OLED pentru a controla luminozitatea, oprind si repornind fiecare pixel. Frecventa PWM se refera la cat de rapid se intampla acest lucru.

Daca frecventa este prea mica, apare efectul de palpaire, care poate provoca rau unor persoane. De aceea, o frecventa PWM cat mai mare este dezirabila.

De ce a optat Samsung pentru 492Hz si nu mai mult

Chiar daca pare o imbunatatire notabila, 492Hz PWM este totusi destul de putin raportat la alte implementari de peste 1900Hz deja prezente pe unele smartphone-uri.

Citeste si
Vivo X100 Pro, noul flagship cu camere foto de top si prett accesibil

Se pare ca Samsung a ales in mod intentionat aceasta valoare, pentru ca este totusi mai mare decat 480Hz folosit de iPhone 15 Pro Max. Google in schimb a optat pentru un compromis, incluzand pe Pixel 8 un ecran cu 246Hz.

Asadar, desi tehnologia PWM de 492Hz nu este cea mai avansata, reprezinta oricum un upgrade binevenit pentru seria Galaxy S si va aduce un plus de confort utilizatorilor.

Alte upgrade-uri notabile pentru ecranul Galaxy S24

Pe langa implementarea PWM de 492Hz, seria Galaxy S24 mai vine cu alte 2 upgrade-uri cheie pentru ecran:

  • luminozitate maksima crescuta la 2600 niti (folosire in lumina solara directa)
  • Tehnologia LTPO la toate modelele, permitand rata de refresh adaptativa de la 1 la 120Hz pentru economie de baterie

Acestea, alaturi de noua sticla Gorilla GlassVictus 2 de pe S24 Ultra, completeaza tabloul upgrade-urilor consistente pentru display-ul seriei Galaxy S24.

Concluzie

Implementarea PWM 492Hz pe toate versiunile Galaxy S24, desi nu cea mai avansata, aduce un plus important de confort vizual si stabilizeaza imaginea la orice nivel de luminozitate.

Alaturi de cresterea luminozitatii si introducerea LTPO pe toate modelele, Samsung face upgrade-uri consistente ecranului, desi poate nu le-a promovat suficient in cadrul evenimentului de lansare.

Ramane de vazut daca viitoarele generatii Galaxy S vor implementa si valori PWM mai mari, pentru a tine pasul cu competitorii. Momentan insa, S24 face un upgrade binevenit.

Pentru mai multe detalii despre specificatiile si preturile seriei Galaxy S24, puteti citi si alte articole ale noastre pe acest subiect.

Citeste si...

Citeste si...