Politică

Beniamin Todosiu (Grupul parlamentar al Alianţei USR PLUS) Solicit crearea unei strategii naţionale pentru reducerea poluării. Sebeşul este un exemplu privind încălcarea dreptului cetăţenilor la un aer curat

De la tribuna Parlamentului României, am solicitat, miercuri, crearea unei strategii naţionale pentru reducerea poluării în zonele urbane, oferind ca exemplu municipiul Sebeş, unde este grav încălcat dreptul cetăţenilor de a respira un aer curat.

 

 

Vă prezint în continuare conţinutul acestei declaraţii politice:Municipiul Sebeş se confruntă, de ani de zile, cu o poluarea accentuată, fapt care îngrijorează tot mai mult cetăţenii din zonă. Poluarea din Sebeş este o problemă care, de prea mult timp, este ignorată de autorităţile locale şi naţionale. Oamenii din Sebeş şi din zona limitrofă au dreptul să respire un aer curat şi să ştie cât de grav le poate afecta sănătatea nivelul actual de poluare.Recent, poluarea a atins cote alarmante şi mulţi cetăţeni mi-au transmis mesaje de îngrijorare privind această problemă. Sebeşul este frecvent campion în topul naţional al celor mai poluate oraşe din România. La sfârşitul lunii ianuarie, în mai multe zile, site-ul calitateaer.ro a indicat gradul 5 de poluare pentru calitatea aerului din Sebeş, respectiv „foarte rău”.Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât incidenţa cazurilor de cancer din judeţul Alba este în creştere, de la an la an. Astfel, statisticilor oficiale ale autorităţilor sanitare indică o creştere alarmantă a cazurilor noi de cancer la nivelul judeţului Alba. Dacă în 2015 incidenţa era de 1,57 raportat la o mie de locuitori, în 2018, anul în care există ultimele date oficiale prezentate public, situaţia ajunsese 2,60 de cazuri la 1.000 de persoane. Să nu uităm că în studiile de specialitate, poluarea este un factor care influenţează direct creşterea incidenţei cazurilor de cancer.Săptămâna trecută am transmis o întrebare ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, domnul Barna Tánczos, privind situaţia de la Sebeş. Aştept cu interes răspunsul domniei sale şi soluţiile pentru reducerea poluării din Sebeş, dar şi din alte oraşe care se află în această situaţie.În anul 2018, a fost organizat un referendum local la Sebeş, iar cetăţenii au fost consultaţi privind achiziţionarea din bugetul local a unui laborator mobil de măsurare a calităţii aerului. Referendumul a fost, din păcate, invalidat din lipsă de cvorum. Societatea civilă şi locuitorii Sebeşului au continuat să lupte pentru aer curat şi au protestat, în repetate rânduri, cerând măsuri pentru reducerea poluării.Poluarea face victime. În Sebeş, în judeţul Alba, în multe zone din România unde este ignorat dreptul la sănătate al cetăţenilor. Ocrotirea sănătăţii este un drept fundamental garantat de Constituţia României şi de tratatele europene şi internaţionale. Pactul Verde European este un angajament serios pentru statele membre ale Uniunii Europene, care cuprinde inclusiv asigurarea unui aer curat pentru toţi cetăţenii europeni.Astăzi, de la tribuna Parlamentului României, cer public, în numele locuitorii din Sebeş, din Alba, dar şi din alte zone înecate în poluare, să sprijiniţi crearea unei strategii naţionale pentru reducerea poluării. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are obligaţia de a crea şi de a pune în aplicare o strategie pe termen lung de combatere a poluării, care să asigure respectarea dreptului la sănătate şi la un aer curat pentru toţi românii.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close