Politică

AUR cere schimbarea președinților Comisiilor juridice ale Senatului și Camerei Deputaților pentru tentativa eșuată de demitere abuzivă a Avocatului Poporului

AUR cere PNL și USR să-i schimbe urgent pe Laura-Iuliana Scântei și Mihai-Alexandru Badea din funcțiile de președinți ai Comisiilor juridice ale Senatului și Camerei Deputaților, în contextul eșecului tentativei abuzive de demitere a Avocatului Poporului.

Marți, 29 iunie, Curtea Constituțională a României a publicat motivarea deciziei prin care stabilește că revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională.

Prin faptul că și-au fundamentat hotărârea pe o interpretare abuzivă a legii, parlamentarii puterii au încălcat Constituția, mai exact prevederile care consacră principiul legalității și al supremației Legii fundamentale. Mai precis, Parlamentul nu își poate aroga un drept discreționar în aplicarea sancțiunii revocării, deoarece trebuie să respecte mai întâi Constituția atunci când își exercită competențele. În consecință, doamna Renate Weber își reia mandatul de Avocat al Poporului.

Alianța pentru Unirea Românilor consideră că respectarea Constituției este o condiție esențială a funcționării democrației și se poziționează categoric împotriva abuzurilor, de orice natură ar fi acestea. Prin urmare, solicităm partidelor din coaliția de guvernare să-și asume eșecul și să reacționeze prompt în urma acestui abuz incalificabil.

Prima măsură care se impune este schimbarea imediată a doamnei Laura-Iuliana Scântei din funcția de președinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, precum și a domnului Mihai-Alexandru Badea din funcția de președinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților.

Astfel, PNL și USR nu ar face altceva decât să-și respecte propriile promisiuni de a lupta împotriva abuzurilor și pentru întărirea statului de drept, promisiuni care au stat în centrul campaniilor electorale duse de aceste partide în ultimii ani.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close