Politică

Angajamentele USR PLUS în lupta împotriva traficului de persoane

Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, a organizat, în data de 19 martie, o dezbatere despre angajamentele necesare în combaterea fenomenului de trafic de persoane din țara noastră. La discuție au participat reprezentanți ai autorităților naționale și ai ONG-urilor, parlamentari și europarlamentari.

În deschiderea dezbaterii, Oana Țoiu a transmis că fenomenul ocupă un loc important în programul de guvernare USR PLUS și a subliniat că este necesar un efort colectiv, al tuturor actorilor implicați, în combaterea lui. La nivel legislativ, USR PLUS va susține demersurile de schimbare a legilor necesare pentru a proteja victimele și a pedepsi traficanții.

În contextul discuțiilor, reprezentanții Ministerului Justiției au prezentat detalii referitoare la Fondul Național pentru Prevenirea Criminalității care va fi operaționalizat prin intermediul ANABI. Acesta va fi alimentat cu sume de bani confiscate și cu cele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate din proceduri judiciare penale. Fondul va fi prevăzut în Strategia ANABI și va putea acoperi unele nevoi specifice ale instituțiilor publice și ale organizațiilor nonguvernamentale, inclusiv programe de protecție și asistență a victimelor infracțiunilor.

„Acest flagel trebuie combătut, pe toate planurile. Mult timp, Justiția din România a fost deficitară în apărarea victimelor traficului de persoane și în pedepsirea celor responsabili. Statul este responsabil să pună la dispoziţia victimelor pârghii dinamice şi efective pentru diminuarea impactului profund al traumelor. Putem răspunde acestei aşteptări printr-o formare specializată a magistraţilor, prin adaptarea cadrului judiciar la nevoile victimelor şi prin identificarea zonelor de intervenție în legislaţie. De asemenea, nu trebuie să economisim niciun efort în pedepsirea traficanților și destructurarea rețelelor.”, transmite Ministrul Justiției, Stelian Ion.

Anca Dragu, președinta Senatului României, a vorbit despre amploarea fenomenului și factorii care trebuie combătuți, precum sărăcia și lipsa educației, pentru a stopa traficul de persoane.

„Susțin identificarea golurilor din legislație pentru a face modificările necesare. În prezent, 25 milioane de persoane sunt private de dreptul fundamental la libertate fiind exploatate. Femeile și copiii reprezintă marea majoritate. Din cifre vedem ca la nivelul anului 2020, conform raportului ANITP, au fost raportate în jur de 600 de victime dintre care 80% sunt femei. Factorii care favorizează traficul de persoane sunt sărăcia și lipsa educației, aspecte care vulnerabilizează și trebuie combătute.”, a transmis Anca Dragu, președinta Senatului.

Ramona Strugariu, europarlamentar USR PLUS, a afirmat că primul pas este recunoașterea acestei probleme și amploarea sa, subliniind necesitatea de a comunica cu tinerii pe înțelesul lor, în locurile și rețelele sociale acolo unde petrec din timp. 

„Ultimele rapoarte europene plasează România pe primul loc în ce privește țara de cetățenie a victimelor înregistrate. Aceste rapoarte mai dau niște date îngrijorătoare, trei sferturi sunt femei, jumătate cu cetățenie europeană, iar în ce privește traficul de copiii un sfert sunt cetățeni europeni. Avem o problema mare la noi acasă. E nevoie de finanțarea autorităților locale și centrale pentru protecția victimelor. E nevoie să ajungem la tineri, să le comunicăm pe rețelele de socializare, acolo unde sunt ei, despre ce înseamnă pericolul real al traficării, ce spune și ce mesaje are un traficant. Conștientizare și educare, de aici începem.”, a subliniat europarlamentarul USR PLUS Ramona Strugariu.

Oana Țoiu și-a luat o serie de angajamente față de cei prezenți, precum organizarea unei noi discuții peste șase luni pentru a evalua demersurile făcute în acest timp, mai ales că discuția va fi mai aproape de pregătirea bugetului pentru anul următor. Dar și promisiunea că va transmite liderilor din Camera Deputaților urgentarea proiectelor de lege menite să protejeze victima și să pedepsească traficantul, uitate în sertarele Parlamentului, și introducerea lor pe agenda discuțiilor.

„Fac aceste promisiuni pentru a ține împreună o foaie de parcurs astfel încât să mergem înainte conștienți fiind de ce se întâmplă pe alte paliere, să combatem traficul de persoane.”, a conchis deputatul Oana Țoiu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close