Politică

Alina Gorghiu: „Am abrogat aberația legislativă a PSD cu pensionarea anticipată a magistraților”

Alina Gorghiu, senator PNL: ”Am abrogat aberația legislativă a PSD cu pensionarea anticipată a magistraților.
Majoritatea sănătoasă din Parlament a dovedit, astăzi, că e unită, puternică și că nu își ia înapoi cuvântul dat în fața cetățenilor. Măsura aberantă marca Dragnea-Iordache cu pensionarea anticipată a magistraților, introdusă în 2018, prin modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a fost abrogată. Este un început bun pentru dezamorsarea tuturor bombelor legislative introduse de PSD în Legile justiției și un semnal important că Parlamentul actual lucrează în beneficiul cetățeanului și pentru un stat de drept.
Era singura soluție pentru a pune ordine în dezordinea pe care PSD a dorit să o instaureze în sistemul judiciar când a legiferat această măsură. Pentru că rezultatul, în cazul care ar fi intrat în vigoare, ar fi fost unul cu consecințe grave. Nu doar scăderea severă a efectivului magistraților, în special a celor mai experimentați dintre aceștia, ce activează la instanțele și parchetele superioare, ci și afectarea calității actului de justiție.
Datele statistice scot în evidență carențele privind resursa umană calificată în sistem la momentul actual. Dacă la nivelul anului 2020, 296 magistrați s-au pensionat, în acest an, și cifrele sunt numai pentru primele două luni, 97 judecători și 27 procurori au formulat propuneri de eliberare din funcție. Este evident că o diminuare a numărului de magistrați ca urmare a pensionării anticipate a acestora ar fi perturbat și mai mult starea de fapt. Adevărul trist este că PSD, prin modul în care a acționat în precedenta legislatură, a avut grijă să priveze România de reforma atât de necesară a sistemului judiciar, iar justițiabilul de un act procesual optim.
Însă, cu această reparație legislativă, inițiată de mine împreună cu alți colegi parlamentari, Parlamentul atestă că este demn de încrederea românilor. Și oferim o nouă imagine în spațiul extern, reparând ceea ce specialiștii de drept au semnalat în sens negativ în rapoartele MCV, în documentele Comisiei de la Veneția și GRECO.
Cel mai mult mă bucură că PNL, prin votul de azi, bifează un important obiectiv pe termen scurt realizat la capitolul Justiție, așa cum ne-am angajat în programul de guvernare 2020-2024. Și că Parlamentul sprijină eforturile Guvernului Cîțu de ridicare a MCV pentru România.”

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close