Politică

Alexandru Muraru: „Le solicit domnilor Barna şi Cioloş să se disocieze de afirmaţiile cu tentă xenofobă si calomnioasă ale deputatului USR Emanuel Ungureanu la adresa preşedintelui Iohannis”

Declaraţia xenofobă a domnului deputat Emanuel Ungureanu denotă o crasă lipsă de cultură politică şi educaţie. Acea trimitere în limba germană (”Ruşinos!Schamlos”) la adresa preşedintelui României, Klaus Iohannis, într-un atac pretins politic, este de natură să intimideze şi să stigmatizeze social pe criterii etnice.

Într-o ţară în care discursul etnicist şi discriminatoriu, bazat pe ideologii şovine şi xenofobe, a lăsat traume atât de adânci în societatea românească, o astfel de declaraţie trebuie repudiată cu fermitate.

De aceea, le solicit domnilor Dan Barna şi Dacian Cioloş, co-preşedinţi ai alianţei USR-PLUS, să se disocieze de acest discurs şi de afirmaţiile deputatului Ungureanu, care alimentează tendinţele xenofobe şi de ura inter-etnică.Totodată, am sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că acest comportament public intră sub incidenţa art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, în sensul că ”vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia”.Astfel de atacuri meschine sunt de natură să afecteze pacea socială şi să încurajeze comportamente discriminatorii în societatea românească şi încălcarea dreptului la demnitate, în special al minorităţilor.Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale prevede, la art. 10 alin. 2, faptul că libertatea de exprimare nu este un drept absolut şi că această limitare „comportă îndatoriri şi responsabilităţi”. Convenţia menţionează, prin art. 17, interdicţia utilizării unui drept cu scopul de a limita un alt drept.Conform Constituţiei României, demnitatea omului este consacrată în art. 1 alin. (3) ca una dintre valorile supreme, limitele dintre libertatea de exprimare şi dreptul la demnitate fiind definite în cadrul art. 30 alin. (6): „Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”.Acest aspect a fost reconfirmat în Decizia nr. 62 din 18.01.2007 a Curţii Constituţionale.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close