Politică

Acțiuni ale delegației USR PLUS în Parlamentul European în cazul șoferului român de camion ucis în Franța

Delegația USR PLUS din Parlamentul European a declanșat în ultimele zile mai multe acțiuni pentru a lămuri cazul șoferului român de TIR ucis într-o parcare din Franța dar și demersuri pentru a crește siguranța șoferilor profesioniști și a mărfurilor pe care le transportă în Europa.

Inițiativele survin după ce mai mulți transportatori români au sesizat europarlamentarii USR PLUS, din grupul Renew Europe, că au devenit ținte ale hoților și ale grupărilor de crimă organizată din Europa.

• Am sesizat Comisia Europeană – comisarii Adina Vălean, Ylva Johansson și Nicolas Schmit, responsabili pentru portofoliul transporturilor, respectiv pentru cel al afacerilor interne și cel al locurilor de muncă și al drepturilor sociale.

• Am solicitat Comisiei să clarifice măsurile de aplicare a prevenirii infracțiunilor în zonele de parcare, în conformitate cu Regulamentul 885/2013, și elaborarea unui set concret de măsuri care să-i protejeze pe șoferi și mărfurile pe care aceștia le transportă. Oficialilor europeni le-a fost amintită existența grupului de experți, special creat de Comisia Europeană, în vederea monitorizării fenomenului și analizării oportunităților de finanțare pentru creșterea securității locurilor de parcare în UE.

• Delegația USR PLUS a transmis ministrului francez de interne francez, Gérald Darmanin, că asigurarea respectării legii și ordinii publice este o prerogativă a statelor membre și a fost făcut un apel ferm către autoritățile franceze pentru a mobiliza resursele necesare astfel încât să asigure – prin măsuri țintite – protecția transportatorilor care tranzitează Franța, atât pe drumurile naționale, cât și în benzinării sau locuri de parcare.

• Ministrului de Interne francez i-am solicitat investigarea cu celeritate a asasinării șoferului român și a tuturor incidentelor de securitate în care au fost implicați cetățeni români.

• Am cerut și autorităților franceze locale informații despre timpul de intervenție al ambulanței după apelul de urgență privind atacul asupra românului ucis, detalii despre această intervenție și despre stadiul anchetei, precum și despre asistența acordată familiei victimei.

• A fost contactat ministrul român de externe, dl. Bogdan Aurescu, cu solicitarea implicării active și constante a autorităților române, atât la nivel central cât și prin intermediul serviciilor consulare, pentru a asista șoferii de camion afectați de astfel de incidente.

„Cetățenii europeni, deci și cei români, au dreptul să fie în siguranță oriunde în Uniunea Europeană mai ales în timp ce sunt la serviciu și asigură un trai decent familiilor lor. În cazul șoferilor de camioane ce traversează zilnic întreaga Europă și transportă bunurile de care ne folosim cu toții aceasta e o minimă condiție pentru ca ei să își poată desfășura activitatea”, spune Vlad Gheorghe, membru al Comisiei de Transporturi din Parlamentul European.

„Transportatorii români asigură prin munca lor echilibrul și funcționalitatea Europei. Au trecut printr-un an greu de pandemie, și-au asumat riscuri extreme, s-au confruntat cu restricții, bariere de mobilitate şi atacuri. Cu toate acestea și-au făcut în continuare meseria în condiții din ce în ce mai grele. Este inacceptabil ca în timpul rezervat odihnei şi în munca lor să nu fie protejați, să nu se simtă în siguranță și să se confrunte cu hoți sau criminali. Avem nevoie de măsuri clare, la nivel european, pentru a face posibil acest lucru”, spune Ramona Strugariu, membră în Comisia de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close