Politică 2

Principiile avangardist-futuriste promovate de cei de la USR PLUS pentru mai binele cetățeanului, încep să prindă contur

Cei de la USR PLUS și-au propus să promoveze o politică sinceră, transparentă și cu eficiență maximă pentru mai binele cetățeanului român. ideile novatoare ale celor de la USR PLUS se lovesc de „rigiditatea conservatoare” a celor care au condus România din 1990 și până acum. Ce este de remarcat este faptul că, proiectele promovate de cei de la USR PLUS încep să prindă contur. Despre aceste inițiative lăudabile, vă expunem în continuare ultima postare a lui Claudiu Năsui:

 

 

„Vara trecută am depus în parlament un pachet de legi de debirocratizare și transparentizare (https://cutt.ly/PachetLegiDebirocratizareUSR).

Legea care face accesul la Monitorul Oficial simplu și direct, ca la orice0 alt fișier PDF, a fost adoptată ieri cu unanimitate și va pleca spre promulgare la președinte. Apoi oricine va putea salva, lista, deschide pe mobil, trimite ca atașament sau face lucruri simple precum copy-paste sau căutări după cuvinte cheie în Monitorul oficial al României.

Faptul că este nevoie de o lege pentru ca monitorul oficial să fie accesibil spune multe despre statul român. Locul unde este publicată legea ar trebui să fie ușor accesibil oricui și gratuit. Nu ca acum, într-o platformă flash arhaică, parcă făcută special să facă viața grea celor care caută informații în Monitorul oficial.

Înainte de aceasta, ultima lege trecută din acest pachet a fost chiar înainte de alegeri, pentru debirocratizarea activității ONG-urilor. Am spus atunci că rezultatul alegerilor este important doar în măsura în care poate produce schimbări benefice pentru România. Exact acest tip de schimbări sunt importante, care pun legea în slujba cetățeanului.

A mai rămas un singur proiect de lege în acest pachet care așteaptă să fie adoptat. Este un proiect pentru îmbunătățirea accesului la informațiile de interes public. Faimoasa lege 544.

Informațiile trebuie comunicate în format electronic deschis, nu sute de tabele scanate inutile. Refuzurile trebuie motivate, și sancționate dacă sunt neîntemeiate. Și cel mai important, totul trebuie făcut transparent.

Este o lege de bun simț și de respect al statului pentru cetățeni. Dar mai ales o lege necesară și foarte așteptată.

Centrul pentru jurnalism independent scrie despre ea: „Votarea acestor modificări acum poate fi un prim semn că oamenii politici au înțeles, într-un final, valoarea transparenței și că își vor dubla declarațiile cu fapte care chiar să le susțină.” (https://bit.ly/3rfCPTI)

Sunt total de acord. Exact asta vom face. Legea a fost adoptată cu unanimitate de Senat și, până ieri primise un raport de adoptare în comisia de specialitate a Camerei deputaților.

Când am introdus acest pachet de legi vara trecută mi s-a spus că este un exercițiu de imagine și că nu vor trece niciodată. Luna aceasta parlamentul o va adopta și pe ultima și vom demonstra că putem vedea dincolo de culoarea politică pentru a adopta legi cu adevărat în interesul cetățenilor.”

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close