Politică 2

Dacian Cioloș, despre Mecanismul de Redresare și Reziliență: Avem trei ani să angajăm toate aceste fonduri

„Investițiile care se vor face acum, din aceste zeci de miliarde de euro din fonduri europene, trebuie nu doar să relanseze economia, dar și să o modernizeze”, a subliniat liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS, care a vorbit, miercuri, la emisiunea „Omul Potrivit” de la Digi FM, despre importanța Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), aprobat de Parlamentul European, dar și despre miza sa le nivel european.

„România avea 40 și ceva de miliarde de euro pe un ciclu bugetar de șapte ani, la care se adaugă acum cele 30 de miliarde euro granturi și împrumuturi care vin pe acest mecanism și mai sunt câteva miliarde de euro care pot fi atrase pentru sectorul privat de sistemul bancar din România de la Banca Europeană de Investiții, care pot fi dedicați României pentru că mai e acolo un instrument de sprijin pentru sectorul privat pentru a acoperi garanții pentru anumite credite de care companiile au nevoie. La nivel european mai avem două provocări: economia verde și economia digitală, deci toate investițiile care se vor face nu vor fi doar pentru a relansa economia, ci trebuie să facem și niște pași înainte – să reducem emisiile de carbon, să reducem presiunea pe resursele naturale și modelul de dezvoltare economică trebuie să țină cont de aceste lucruri. Investițiile care se vor face acum, din aceste zeci de miliarde de euro din fonduri europene, trebuie nu doar să relanseze economia, dar și să o modernizeze. Pentru acest Plan Național de Redresare și Reziliență gândim acum niște proceduri un pic mai simple, pentru că aici am negociat și la nivel european să mergem pe obiectiv de rezultat mai degrabă decât obiectiv de procedură, așa cum e la fondurile europene clasice, unde sunt niște proceduri mai complexe. Altfel spus, alături de acești bani vor veni niște angajamente de reforme, care să ne asigure că se îmbunătățește activitatea în administrația publică, că se reduce presiunea birocratică pe economie, că îmbunătățim sănătatea și educația”, a declarat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș respinge vehement acuzațiile venite din partea opoziției privind trimiterea oamenilor în șomaj, odată cu relansarea economiei și demararea procesului de digitalizare: „Noi avem deficit de forță de muncă în foarte multe sectoare ale economiei, deci nu se pune problema să trimitem în șomaj oameni, nu este obiectivul Guvernului. Nu vom da afară oameni”, a subliniat copreședintele USR PLUS.

Urmărește interviul integral: https://bit.ly/2Zad22N.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close