Eveniment expres 3

Vizită de lucru a premierului Ludovic Orban la Ministerul Educației, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii, Violeta Alexandru

Galerie foto

***

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban după vizita de lucru la Ministerul Educației

Ludovic Orban: Bună ziua. Am organizat o videoconferință cu conducerile inspectoratelor școlare județene. La videoconferință au participat, în afară de doamna ministru Monica Anisie și conducerea Ministerului Educației Naționale, doamna vicepremier Raluca Turcan, domnul ministru al sănătăţii, Nelu Tătaru, domnul ministru Marcel Vela, ministru al afacerilor interne, doamna ministru Violeta Alexandru şi domnul secretar de stat Raed Arafat.

Obiectivul acestei discuţii a fost evaluarea modului în care funcţionează şcoala în condiţii de pandemie. Mesajele pe care le-am transmis au fost foarte clare: respectarea cu stricteţe a măsurilor de protejare a sănătăţii, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. Doi: respectarea reglementărilor care vizează modul de organizare a şcolii în pandemie, modul de stabilire a modului în care se desfăşoară cursurile într-unul din cele trei scenarii – cursuri în clasă, cursuri mixte, o parte din elevi în clasă, o parte online sau toţi online. De asemenea, am transmis un mesaj foarte clar către conducerile inspectoratelor judeţene că au obligaţia să urmărească desfăşurarea procesului educaţional în fiecare şcoală, să se asigure că procesul educaţional nu este afectat, că toţi profesorii, toate cadrele didactice, învăţători, educatori se adaptează la situaţia în care suntem, acolo unde învăţământul este organizat online asigură lecţiile online conform graficului stabilit şi, de asemenea, sunt luate toate măsurile pentru a se asigura accesul elevilor la învăţământ, care e un drept constituţional, care nu poate fi încălcat.

Am mai purtat discuţii şi legat de alte aspecte legate de procesul educational: problema navetei şcolare, unde există încă operatori de transport privaţi judeţeni care nu eliberează abonamentele gratuite pentru elevi, în unele situaţii şi din cauza neasumării de către consiliile judeţene a plăţii sumelor care reprezintă 50% din cuantumul costului călătoriilor pentru naveta şcolară. De asemenea, am discutat legat de eventuale îmbunătăţiri ale actelor normative care ţin de transportul şcolar şi totodată, am purtat discuţii privitoare la modul în care sunt interpretate atât reglementările care oferă posibilitatea părinţilor de a beneficia de plata a 75% din salariu pe perioadele în care sunt suspendate cursurile şcolare din cauze epidemiologice şi alte subiecte. Dacă aveţi întrebări, vă stau la dispoziţie cu răspunsuri.
Reporter: Câte din cele (… ) de tabele au ajuns până acum la elevi?

Ludovic Orban: Numărul tabletelor este mai mare, pentru că, după cum bine ştiţi, noi am prevăzut posibilitatea ca tabletele şi alte lucruri – măşti, camere web, substanţe dezinfectante – să fie achiziţionate şi de administraţiile locale, să fie achiziţionate şi de şcoli, să fie achiziţionate în parteneriat de administraţiile locale cu şcoli sau de inspectoratele şcolare şi şcoli. Mai mult decât atât, am alocat suma de 100 de milioane, aici am urmărit cum s-au desfăşurat deschiderile, sunt încă 12 inspectorate şcolare care încă nu au solicitat deschiderile, ceea ce înseamnă că nu au semnat contractele pentru achiziţionarea stocurilor tampon, am purtat discuţii legate şi de ghidul aplicantului, pentru a adapta ghidul aplicantului în conformitate cu condiţiile pieţei, practic, am abordat aproape fiecare aspecte legat de asigurarea în bune condiţii a desfăşurării activităţii în şcoli.

Reporter: Concret, se impun unele restricţii?

Ludovic Orban: Nu sunt alte restricţii decât că trebuie respectate cu rigurozitate prevederile legale care stabilesc modul de desfăşurare a activităţii în şcoli în funcţie de criteriile epidemiologice.

Reporter: Dacă ritmul de infectare se menţine într-unul crescător, în nici zece zile ajungem la 3.000 de cazuri pe zi. Ce probleme pune această situaţie, în primul rând pe sistemul de sănătate şi, în al doilea rând, şi pe sistemul de învăţământ, dacă vă gândiţi la un moment dat, nu ştiu, să ia o pauză?

Ludovic Orban: Ştiţi foarte bine că nu am luat decizii la nivel naţional. În stabilirea modului în care funcţionează şcoala, am ţinut cont de care este situaţia epidemiologică, la nivel local. Cifrele de la nivel naţional nu se regăsesc neapărat în localităţi. Sunt localităţi care nu sunt afectate sau care sunt foarte puţin afectate şi acolo învăţământul se poate desfăşura exact cum am stabilit prin reglementare. Sigur că acolo unde nivelul de răspândire depăşeşte 3 cazuri la 1000 cumulate în ultimele 14 zile, acolo se va trece la învăţământul online. În ceea ce priveşte creșterea numărului de cazuri, noi am urmărit gradual luarea unor măsuri, pe baza unor evaluări epidemiologice de reluare a activităţilor, pentru că obiectivul nostru a fost ca economia să funcţioneze, ca toate activităţile să se desfăşoare în condiţii cât mai aproape de normalitate. În paralel cu aceste măsuri, am derulat o campanie de informare publică, o campanie prin care am cerut românilor să respecte măsurile de protecţie sanitară. Putem opri creşterea numărului de cazuri prin creşterea numărului persoanelor care respectă regulile de protecţie a sănătăţii. Evident că doar noi, autorităţile guvernamentale, nu putem să determinăm singuri acest lucru, avem nevoie de colaborarea tuturor instituţiilor, de a tuturor partenerilor, de a tuturor agenţilor economici, care au obligaţia, prin reglementări, să respecte regulile de protejare a sănătăţii, fie teatre, mall-uri, în restaurante. Ce putem face noi și ceea ce am și anunțat încă de ieri este o intensificare a activității instituțiilor cu atribuții de control. Începând de săptămâna viitoare, voi primi un raport zilnic privind controalele care vor fi efectuate de toate instituțiile cu atribuții de control, de la controlul care este efectuat pe transportul public până la controlul care este efectuat de ITM-uri privitor la respectarea de către companii a normelor de protecție sanitară care sunt impuse prin reglementări. Apelul meu în continuare același: nu ignorați pericolul! Cu cât numărul celor care nu respectă regulile este mai mare, cu atât riscul de transmitere a virusului este mai mare. Cu cât crește numărul de persoane infectate zilnic, cu atât riscul de apariție a unor noi restricții crește. Noi nu ne dorim să impunem noi restricții. Obiectivul nostru a fost acela de a asigura funcționarea în condiții cât mai aproape de condițiile normale, în special activităților economice; iar acest lucru se vede în modul în care evoluează economia; pentru că, la urma urmei, economia trebuie să funcționeze, oamenii trebuie să muncească, companiile trebuie să își desfășoare activitățile, pentru că, în funcție de această evoluție economică pozitivă, depinde în mare măsură calitatea vieții. Pe de altă parte, menținerea acestei normalități depinde în cel mai înalt grad de măsura în care oamenii se conformează măsurilor de protecție sanitară.

Reporter: La Iași, DSP-ul a trimis mai mulți oameni confirmați pozitiv să se ducă la spital ei, singuri, și să semneze acolo declarații pe propria răspundere că vor să stea acasă, și oamenii, confirmați pozitiv, așteaptă în fața spitalului ca să își ia hârtiile. Cum vi se pare această decizie a DSP-ului?

Ludovic Orban: Aici trebuie respectate reglementările care sunt stabilite. În momentul în care o persoană este diagnosticată pozitiv, se emite o decizie din partea Direcției de Sănătate Publică privitoare la evaluarea stării de sănătate, pacientul se duce la spitalul la care trebuie să i se evalueze starea de sănătate; acolo, pe baza propriei cereri, poate să primească dreptul de a se trata în izolare, la domiciliu, sau într-o locație. Faptul că se așteaptă la spital asta, într-adevăr, reprezintă un semn de întrebare serios, iar DSP-urile trebuie să urmărească, pentru că au inspecția sanitară care funcționează în cadrul DSP-urilor și trebuie să se asigure că pacienții sunt preluați cu celeritate, li se face evaluarea medicală, se ia decizia privitoare la tratare în spital sau într-un spațiu, să spun, secției exterioare cum funcționează secția exterioară, sau prin tratare la domiciliu.

Reporter: Și încă o precizare, vă rog: în momentul de față, cu peste 500 de cazuri înregistrate astăzi în Bucureşti, din informațiile pe care le aveți, există sectoare unde să fi fost depășită acest prag de 1,5?

Ludovic Orban: Încă nu am făcut evaluarea pe sectoare, dar, în baza acestei evaluări, se vor lua deciziile care se impun.

Reporter: Domnule premier, din punct de vedere tehnic, dacă s-ar pune problema închiderii școlilor, suntem pregătiți să facem față cursurilor exclusiv online? Sunt pregătite toate județele?

Ludovic Orban: Păi, deja există o pregătire, pentru că, în foarte multe județe, se face fie în clasă, fie în sistem mixt, hibrid, cum s-a instituit, și, atunci, evident că este necesară predarea online; fie sunt școli, câteva sute de școli în care predarea se face în exclusivitate online.

Reporter: Sunt încă copii care nu au tablete, nu au internet acasă. ce se întâmplă dacă trecem în system exclusive online?

Ludovic Orban: Procesul de achiziție de tablete continuă la toate nivelele, și la nivelul ONAC-ului, și la nivelul inspectoratelor școlare, și la nivelul administrațiilor locale. Vom adapta ghidul solicitantul astfel încât, fiind o cerere mai mare decât oferta, vom ridica, să spun, nivelul maxim a prețului de la 200 de euro la 250 de euro, cel mai probabil. De asemenea, vom ține cont de caracteristicile tehnice care sunt necesar,e astfel încât să nu impunem caracteristici tehnice nenecesare pentru desfășurarea învăţământului online. De asemenea, am solicitat inspectoratelor, chiar în această… să fie activi, să găsească soluții, să identifice, inclusiv să ia legătura cu firme care au activitate în domeniu care pot să pună la dispoziție eventuale tablete, sau laptopuri, sau mijloace de comunicare prin care să se poată permite accesul elevilor. De asemenea, știți că avem și programul de creștere a numărului de școli care sunt conectate la internet; totodată, programul de creștere a acoperirii în localități în care nu există acoperire. Suntem într-un proces de reducere la maximum posibil a numărului de copii care să nu poată să participe la procesul educațional din motive legate de faptul că nu au tablete sau că nu au acces la internet.
Reporter: /…/ a depus un proiect, o lege la Senat prin care cere amânarea alegerilor parlamentare la data de 14 martie. Cum priviți acest lucru?

Ludovic Orban: Eu sunt un democrat convins, iar democrația funcționează prin alegeri. Oamenii decid cui conferă puterea, prin vot. Din punctul meu de vedere, mandatul actualului parlament expiră la data de 20 decembrie și, ținând cont de structura actualului parlament, care este departe de a reflecta opțiunile actuale ale populației, reflectă opțiunile din 2016, care nu au mai au nicio legătură cu opțiunile de astăzi, actualul parlament, cu cât își încetează mai repede mandatul, cu atât este mai bine pentru România. România are nevoie de un parlament care să fie oglindă fidelă a nevoilor și a aspirațiilor românilor. Orice încercare de a prelungi mandatul actualului parlament va genera consecințe negative pentru România, pentru că actualul parlament este dominat de un PSD care este la fel de retrograd, la fel de rupt de realitățile economice și la fel de înclinat să facă rău României.
Reporter: Dar într-un scenariu cu un număr dublu de cazuri față de cât avem astăzi, de exemplu cu 5.000 de cazuri pe zi, alegerile parlamentare pot avea loc în continuare?
Ludovic Orban: Obiectivul nostru este să oprim creșterea numărului de cazuri. Pentru asta ne luptăm. de ce să facem prognoze? Sigur că noi suntem pregătiți să facem față oricărei situații. Pe de altă parte, putem împreună, printr-un efort comun, asigurându-ne de respectarea regulilor simple care nu sunt foarte complicate, putem opri creșterea numărului de cazuri.

Reporter: Spunea ministrul Nelu Tătaru puțin mai devreme, chiar aici, că numărul pe care îl vedem acum, numărul mai mare de îmbolnăviri este și din cauza începerii școlilor, punea pe seama începerii școlilor acest număr crescut. Să ne așteptăm în continuare, că am avut și alegeri, a început ieri și anul universitar, să avem un număr mult mai mare săptămânile viitoare?

Ludovic Orban: În aceea ce privește derularea procesului electoral și al zilei votului, din punctul meu de vedere, modul în care au fost organizate nu a creat riscuri suplimentare de răspândire a virusului. Teama mea este legată de ceea ce s-a petrecut după anunțarea rezultatelor. În 3.300 de localități, victorioșii au organizat sau s-au realizat spontan adunări în care nu s-au mai respectat reguli, toată lumea s-a bucurat, toată lumea a cântat, toată lumea a scandat, și e posibil să existe o creștere a numărului de cazuri, datorită modului în care s-a sărbătorit. Din acest motiv, le-am transmis un mesaj public participanților la aceste sărbători ad-hoc sau organizate să se considere că și cum ar fi posibil să fie infectați; să aibă grijă să nu transmită virusul către alții, în cazul în care s-au infectat. Aici e vorba de oameni care sunt apropiați de primari, de președinți de consilii județene, care știu foarte bine la ce au participat. Și solicitarea mea clară este să fie responsabili, să aibă grijă, măcar dacă nu s-au putut stăpâni în ziua victoriei, să aibă grijă să nu transmită către alții virusul.

În ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, am spus-o și o să o spun în continuare: copiii la școală sunt mult mai în siguranță decât atunci când nu sunt controlați. Din acest motiv, este foarte important, nu numai ceea ce se întâmplă la școală, ci și cum ajunge copilul la școală și, mai ales, ce face copilul după ce pleacă de la școală. Pentru că dacă ei nu sunt luați de părinți sau poate li se permite o foarte mare libertate în timpul liber, există posibilitatea să nu se îmbolnăvească în școli și să se îmbolnăvească în exteriorul școlii, după ce pleacă de la școală. Sunt adolescenți care se duc pe terase, sunt adolescenți care se duc în parc, sunt adolescenți care se duc și practică activități sportive sau au activități la care nu mai respectă regulile. Or, eu vă spun, riscul nu este cel legat de școli. La școală, copilul este mai în siguranță decât atunci când nu este supravegheat. În ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, nu am datele statistice, le voi verifica, dar e prematur să faci o evaluare, pentru că suntem la puțin mai mult de două săptămâni. În mod normal, ar trebui să facem o evaluare la trei săptămâni, la o lună, la o lună și jumătate, să vedem evoluția numărului de îmbolnăviri. readuc aminte că numărul de îmbolnăviri pe populația de la 0 la 19 ani, fără să fie organizată școală, școală online sau vacanță, a fost la un procent de peste 6%. Eu cred că trebuie să comparăm ținând cont de acest procent care era în condițiile în care copiii nu mergeau la școală. Din analiza datelor, din punctul meu de vedere, este prematur să stabilim că a crescut numărul de cazuri, pentru că nu știm dacă a crescut numărul de cazuri, și, doi, nu știm dacă a crescut din cauza începererii activității școlare, pentru că e posibil ca în prima săptămână sau în primele 10 zile foarte multe cazuri să fi apărut datorită vacanțelor. Copiii să se fi îmbolnăvit sau cadrele didactice să se fi îmbolnăvit înainte de începerea școlii și să se manifeste boala după începerea școlii. Sigur, de acum, știm foarte clar, după 1 octombrie, cel puțin în învăţământul preșcolar și în învăţământul preuniversitar, știm foarte clar că dacă apar cazuri pot să apară, să spun, din cauza școlii, dar nu în mod obligatoriu, pentru că, repet, la școală, copilul, supravegheat de cadre didactice, mai ales dacă aceste cadre didactice, prin managementul școlilor, sunt un exemplu corect și au grijă să se respecte regulile, după părerea mea, copiii nu sunt în pericol la școală.

Reporter: Dar care ar trebui să fie numărul de cazuri pe zi pentru a putea vorbi la un moment dat de trecerea învăţământului în regim exclusiv online, o dată, și ulterior de…

Ludovic Orban: Dar cunoașteți: în orice localitate în care este depășit nivelul de răspândire al epidemiei de trei la mie, cazuri cumulate în ultimele 14 zile, se trece la învăţământul online integral.

Reporter: Și în cazul alegerilor, din nou, în ce situație am putea vorbi de amânarea lor?

Ludovic Orban: Din punctul meu de vedere, dacă se respectă regulile pe care le-am instituit și în perioada alegerilor locale, nu există un risc suplimentar de răspândire a virusului datorită campaniei electorale. Dacă toți candidații poartă mască, se dezinfectează, au grijă să transmită materialele astfel încât să nu poată transmite virusul, dacă de ziua votului toți cei care participă la vot respectă regulile de protecție a sănătății, riscul de îmbolnăvire e foarte mic. Și, probabil, sărbătoririle victoriei vor fi ceva mai puține, pentru că nu mai e vorba de alegeri locale în care au fost implicați zeci de mii de candidați, e vorba de alegeri parlamentare unde sunt implicați mai puțin candidați.

Reporter: Ați spus că e datoria dascălilor și al învăţătorilor să se asigure că interiorul școlii…

Ludovic Orban: Și în pauze, că așa prevede regula…

Reporter: … și în pauze, exact, elevii să respecte măsurile de siguranță sanitară. Acum, că se răcește vremea, elevii, nu vor mai ieși în curtea școlii, vor rămâne în recreații, sau la începutul sau la sfârșitul orelor, pe hol și le va fi din ce în ce mai greu profesorilor…

Ludovic Orban: Fiecare director de școală trebuie să gândească spațiile de asemenea natură încât să evite riscul creării unei aglomerații și, de asemenea, să aibă grijă că elevii vor respecta portul măștii, păstrarea unei distanțe rezonabile și în pauze.

Reporter: Întrebarea mea este: dacă un profesor nu reușește să convingă un elev, să zicem, să respecte distanța sau să țină masca pe figură, ce poate să facă? Îl trimite acasă, îi scade nota la purtare…

Ludovic Orban: Are la dispoziție exact aceleași pârghii pe care le are la dispoziție și în cazul în care, să zic, nu e pandemie și un copil nu e atent, vorbește în clasă, e indisciplinat, are… De-aia sunt pedagogi, de-aia sunt profesori, cadre didactice – ca să găsească soluția să determine elevii să asculte.

Reporter: Ce riscă profesorii care nu doresc să facă ore online?

Ludovic Orban: Nu pot accepta ideea că există cadre didactice care refuză să își exercite profesia și chiar misiunea. Deci un profesor care nu face lecții online acolo unde este necesară organizarea acestor lecții online, dacă din 10 ore face numai 6 ore, 4 ore nu trebuie plătit; e simplu. Iar dacă refuză să predea online, din punctul meu de vedere, nu mai are ce căuta în sistemul de educație. Pentru că un profesor are obligația să se adapteze la orice situație, jobul lui este să transmită informațiile, cunoștințele de la materia respectivă și, în mod evident, și multe alte valori, principii, să fie un model, dar are obligația să se adapteze la modalitatea de transmitere a acestor cunoștințe. Hai să fim cinstiți, online-ul este deja un lucru care există în viața noastră. Noi trebuie să… Toți, avem cei mai mulți conturi de Facebook, știm ce înseamnă live-uri, știm ce… Cum să nu poți să te adaptezi să predai online?

Reporter: Mulți aduc în discuție problema GDPR-ului, nu vor să își expună imaginea. Acolo cum puteți face, dacă…

Ludovic Orban: Ce GDPR? Asta mi se pare o bazaconie…Bine, vă mulțumesc, îmi cer scuze, am program. Vă doresc o zi frumoasă! Mulțumesc, domnule ministru!

 

Declarații de presă susținute de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, după vizita de lucru la Ministerul Educației

Nelu Tătaru: /…/ Starea de urgență, în acest moment nu se impune, se impun respectarea acestor reguli pentru a limita această creștere progresivă, deocamdată, pe care o avem pe numărul de cazuri noi. Nu putem limita această creștere decât respectând regulile, scăzând transmiterea în comunitate și, efectiv, și numărul de cazuri de la o zi la alta.

Reporter: Domnule ministru, a venit și buletinul, 2.343 de cazuri. Ar trebui să ne îngrijoreze această situație? Numărul este /…/.

Nelu Tătaru: Pe o parte dintre noi, care nu credem și nu înțelegem, ar trebui să ne îngrijoreze, ceilalți ar trebui să avem  o precauție accentuată. Fiecare activitate, fiecare reglementare care s-a făcut odată cu revenirea la normalitate, începând cu 1 septembrie, are și norme de aplicare. Haideți să le așteptăm și să le vedem că sunt puse în practică. Astăzi am discutat la Ministerul Educației tocmai acest lucru, cu toți inspectorii școlari județeni. Avem un parteneriat, atât noi, părinții, profesorii, fiecare avem o parte pe care trebuie să o respectăm. Haideți să respectăm aceste lucruri. Și mă reîntorc, ziua se compune din transport către școală, ziua școlii, transportul de la școală către casă, lucrul în familie, jocul în parcuri. Sunt reglementate, noi doar trebuie să respectăm aceste reguli.

Reporter: Un nou record în București, 517 cazuri, un nou record în București, ceea ce se întâmplă în București mai exact /…/ la un număr ridicat.

Nelu Tătaru: La fel, aceleași reguli care trebuie respectate. Noi avem evaluările în anchetele epidemiologice pe care le fac Direcția de Sănătate Publică București; în măsura în care avem acele focare, acele focare sunt izolate și sunt verificate și supravegheate îndeaproape. Ce avem transmitere în comunitate, începem anchete după fiecare caz pozitiv și vom avea și rezultatele acestei anchete cu carantinări, izolări sau cu internări în spitale.

Reporter: Domnule ministru, DSP București are în continuare timp de reacție extrem de slab. Sunt cazuri în care persoanele, după ce sunt testate pozitiv, sunt anunțate chiar și la 10 zile, timp în care merg afară, se întâlnesc cu alți oameni. De asemenea, DSP-ul nu anunță contacții direcți. Ce se întâmplă…

Nelu Tătaru: Noi trebuie să înțelegem un lucru, că cei care sunt testați așteaptă rezultatul în izolare la domiciliu sau în  carantină.

Reporter: 10 zile?

Nelu Tătaru: 10 zile, având avizul DSP-ului, în care pot lua acel concediu medical. Deci, fiecare din cei care au beneficiat de o testare în urma unui definiții de caz, au avizul DSP-ului și respectă așteptând rezultatul la domiciliu. Orice persoană care este testată pe suspiciune, pe definiție de caz, așteaptă rezultatul la domiciliu.

Reporter: Nu  vorbim de definiție de caz, vorbim de situații în care oamenii s-au dus să se testeze și DSP-ul i-a anunțat la 10 zile după ce a venit /…/.

Nelu Tătaru: Stați un pic, în ce bază au fost să se testeze acești oameni? Dacă au o definiție de caz, atunci îi avem în evidență. Dacă au fost să se testeze că au vrut să se testeze, nici DSP-urile nu au această evidență fiindcă oamenii au mers la cerere. Laboratoarele sunt cele care dau rezultatul în ziua în care îl au, atât către persoană, cât și către DSP.

Reporter: Domnule ministru, mai este o situație la Liceul “Gheorghe Șincai”, mai exact, un elev suspect de coronavirus, în sensul în care unul dintre părinți înțeleg că a fost confirmat. Poate în cazul acestui elev familia nu a avut posibilitatea să facă un test de coronavirus. Ce se întâmplă cu acești elevi, vin în continuare la școală?

Nelu Tătaru: Nu, dacă este contact direct, acel elev rămâne acasă, rămâne în carantină, și testul se face, în definiția de caz, când prezintă simptomatologie în cele 14 zile.

Reporter: Și având în vedere că colegii au stat în aceeași sală cu acest elev, ce ar trebui să /…/?

Nelu Tătaru: Atâta timp cât acest copil, din anchetă, este un contact direct fără simptomatologie, rămâne în carantină.

Reporter: La ce ritm zilnic de infectări poate fi pusă în pericol activitatea didactică? La 2.000 de cazuri pe zi sau peste 2.000 de cazuri pe zi…

Nelu Tătaru: Activitatea didactică într-o clasă este suspendată la un caz pozitiv, într-o școală – la trei cazuri pozitive. Astea sunt regulile care sunt de la început și pe care le-am respectat și trebuie respectate. Noi vorbim de acel indice sub 1, între 1 și 3 și peste 3, în care avem scenariile; peste 3, în acea localitate, ca număr de cazuri raportate în ultimele 14 zile, acel indice cumulat raportat la mia de locuitori este cel…

Reporter: De astăzi sunt măsuri noi implementate în şcoli?

Nelu Tătaru: Poftim? Nu sunt măsuri noi, sunt aceleaşi măsuri care se aplică, dar și aceleași precauții care trebuie respectate.

Reporter: În zilele următoare la ce să ne așteptăm, dacă e să vedem că am avut două zile la rând cu peste 2.000 de cazuri…

Nelu Tătaru: Suntem pe un parcurs crescător, cu o creștere progresivă, nu am avut o creștere exponențială, să spunem. Dar se încearcă, prin respectarea acelor reguli, să stăvilim această creștere și să rămânem pe acest platou, pentru a putea să ne gândim și la scăderea numărului de cazuri. Dar acest lucru nu se poate întâmpla decât respectând niște reguli.

Reporter: Care este situaţia cu locurile la ATI? Mai sunt locuri disponibile?

Nelu Tătaru: Locuri disponibile sunt, din cele peste 500 pe care le avem, în general, toată perioada, până în 200 au fost cele care au fost pe ventilaţie mecanică invazivă. Celelalte cazuri sunt cazuri care au un grad diferit de insuficienţă respiratorie şi beneficiază de suport neinvaziv. Aceste cazuri sunt şi multe cazuri de terapie intermediară care sunt dirijate sau redirijate în terapie intensivă sau în secţii şi atunci locurile sunt într-o continuă mobilitate, ca să spunem aşa.

Reporter: Vă întreb pentru că şi astăzi este un nou record la ATI şi mă întreb dacă nu cumva vom ajunge în situaţia în care medicii vor fi nevoiţi să aleagă.

Nelu Tătaru: Nu, nu e, noi, după cum ştiţi, pentru spitalele suport COVID avem acele 1.050 de paturi complet dotate, sunt ocupate 55% să spunem, în anumite judeţe sau în anumite spitale, atunci noi putem face retrasnferul şi redirijarea acestor cazuri către judeţele apropiate sau clinicile universitare care prezintă capacitate mai mare.

Reporter: Domnule ministru, dacă un elev se îmbolnăveşte într-o clasă, ceilalţi colegi ai săi sunt trimişi acasă, doar că protocolul de testare spune că nu sunt testaţi chiar dacă au stat în aceeaşi clasă, decât dacă prezintă simptome. Pe de altă parte, specialiştii spun că cei mici, de obicei, nu au simptome, şi atunci, dacă nu sunt testaţi şi ei sunt trimişi acasă, nu există un risc destul de ridicat să fie pozitivi şi să-i îmbolnăvească pe părinţi?

Nelu tătaru: Testarea e o stare de moment. După cum ştim, şi avem şi evaluările din tot ce înseamnă comunitate europeană, primele două-trei zile chiar patru – media era de 5,6 – riscăm să avem un test chiar negativ la un pacient pozitiv pe care îl dăm ca sigur. Nu, metoda carantinării la domiciliu, cu urmărire simptomatică, sub supravegherea medicului de familie şi apariţia simptomelor şi testare este metoda care se aplică pe acest protocol.

Reporter: Da, dar e carantinat doar copilul. Părinţii, în continuare, se vor duce afară, la muncă, şi…

Nelu Tătaru: Nu, după cum ştiţi, şi prin Ministerul Muncii avem acel şomaj tehnic prin care părintele rămâne acasă şi în perioada aia de 14 zile este plătit.

Reporter: Deci dacă un copil este trimis acasă pentru că a fost într-o clasă cu copil testat pozitiv, părinţii trebuie să stea şi ei 14 zile… ?

Nelu Tătaru: Un părinte rămâne cu dânsul acasă.

Reporter: Un…

Nelu Tătaru: Un părinte, da. Mulţumesc, mulţumesc tare mult.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close