Eveniment expres 3

Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, în vizită de rămas-bun, a ambasadorului Japoniei la București, Hitoshi Noda

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 15 noiembrie 2020, pe Hitoshi Noda, ambasadorul Japoniei la București, la încheierea mandatului său în România.

Șeful diplomației române a reliefat contribuția deosebit de pozitivă a ambasadorului Hitoshi Noda la aprofundarea cooperării dintre cele două țări, exprimându-și aprecierea pentru sprijinul acordat în realizarea agendei de contacte bilaterale la nivel înalt și pe palier sectorial. De asemenea, ministrul afacerilor externe a evidențiat cooperarea strânsă dintre România și Japonia în contextul provocărilor generate de pandemia de COVID-19, inclusiv prin includerea României printre statele beneficiare ale unei donații de 12.200 de tablete de Avigan (Favipiravir), pentru care a reiterat mulțumirile părții române.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evocat foarte buna discuție telefonică recentă, din cursul lunii octombrie, cu omologul său japonez, Toshimitsu Motegi, în cadrul căreia a fost reiterat angajamentul ambelor părți de a depune toate eforturile de a implementa un calendar consistent de acțiuni pentru a marca în mod corespunzător centenarul relațiilor bilaterale, în cursul anului 2021, și de a continua și finaliza procesul de încheiere, în cursul anului viitor, a documentului bilateral pentru stabilirea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

Ambasadorul Hitoshi Noda a adresat mulțumiri autorităților române pentru sprijinul oferit în îndeplinirea mandatului său în România, evocând dinamica pozitivă a cooperării româno-nipone în toate domeniile de interes comun. Pe lângă excelenta cooperare bilaterală, a salutat foarte buna colaborare dintre cele două state în cadru multilateral, mulțumind pentru susținerea reciprocă a candidaturilor de interes în cadrul ONU și respectiv pentru co-sponsorizarea de către România a rezoluției Adunării Generale a ONU, promovate anual de Japonia pe agenda sesiunii Comisiei I, privind neproliferarea nucleară.

De asemenea, ministrul Aurescu și ambasadorul Noda au discutat despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova încheiate ieri. Ministrul român de externe a exprimat satisfacția pentru victoria clară a doamnei Maia Sandu, expresie a maturității cetățenilor Republicii Moldova din țară și din diaspora care au arătat prin alegerea lor dorința de a avea în Republica Moldova un parcurs democratic și european cert, cu instituții performante, în serviciul cetățenilor, care să respecte statul de drept și care să asigure rezolvarea problemelor stringente ale societății, și a exprimat susținerea fermă a României pentru efortul de reformă reală, în spirit european, pe care și-l propune noul Președinte.

Cei doi interlocutori au menționat, în cadru mai larg, interesul ambelor state de a sprijini valorile democratice în statele din Vecinătatea Estică – o componentă importantă a viitorului Parteneriat Strategic româno-japonez.

Ministrul Bogdan Aurescu i-a urat interlocutorului succes în activitățile viitoare, exprimându-și, totodată, convingerea că diplomatul nipon va rămâne un susținător al dezvoltării relațiilor dintre cele două țări.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close