Eveniment 1

Conform unui proiect legislativ, inițiat de deputata (USR) Cristina Ionela Iurişniţi, violența domestica va suferi modificări majore

Vă expunem cumunicatul de presă transmis de Doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți:

”Pe durata stării de urgenţă şi de alertă generate de coronavirus, în România ca peste tot în lume s-au înmulţit considerabil infracţiunile asociate violenţei domestice. În calitate de preşedintă a Comisiei de resort consider că trebuie luăm acele măsuri legislative care vin în sprijinul victimelor, pentru că ştim cu toţii – în ţara noastră victimele violenţei nu sunt suficient protejate, iar deseori autorităţile lasă de dorit în aplicarea legislaţiei existente”, precizează deputata USR Cristina Iurişniţi.

”În ţara noastră, o treime dintre femei sunt afectate de violenţa fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă; anul trecut, peste 20.000 de femei au fost bătute, iar 44 au fost ucise de parteneri, conform datelor obţinute de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor. Chiar dacă România a implementat recent ordinul de protecţie provizoriu, care se emite pe loc de către poliţistul ce constată infracţiunea de violenţă, nici până azi guvernanţii nu au făcut demersurile necesare pentru monitorizarea agresorilor cu brăţări electronice. Am solicitat în repetate rânduri reglementarea şi bugetarea acestei măsuri care poate realmente să salveze vieţi, însă – o spun cu mare părere de rău – situaţia nu s-a schimbat de anul trecut şi până acum”, atrage atenţia preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse. ”În plus, e nevoie ca victimele să ştie că agresorii lor vor fi pedepsiţi chiar dacă ele sunt intimidate să-şi retragă plângerea, chiar dacă nu ştiu sau le e teamă să o depună, dacă sunt descurajate de autorităţi, de apropiaţi sau chiar decid să se împace cu agresorul. În acest sens am susţinut de la Tribuna Parlamentului şi am votat alături de colegii mei din USR şi din alte grupuri parlamentare PLx 103/2018 care permite ca acţiunea penală împotriva agresorilor să se spună în mişcare independent de această plângere a victimei”, explică Iurişniţi.”Modificarea legislativă îmbunătăţeşte cadrul legislativ de prevenire şi combatere a violenţei domestice. Să nu uităm că odată la 5 zile, o româncă este victimă a violenţei şi îşi pierde viaţa în urma loviturilor aplicate de fostul sau actualul partener. Cu toate acestea, din zecile de mii de fapte de violenţă domestică sesizate anual ajung în instanţă doar cca 4%. Din aproximativ 15 000 de plângeri puţine ajung instanţă iar cele 1000 de ordine de protecţie reprezintă o parte infimă din numărul total de cazuri. Avem datoria să spunem clar şi răspicat că agresorii nu sunt toleraţi, iar victimele au sprijinul şi solidaritatea noastră!”, a încheiat preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, Cristina Iurişniţi.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close