Eveniment 1

„Apus de soare” despre și cu Oana – Mioara Bîzgan-Gayral – deputat

După multe luni de frământări şi cugetări, după ce am pus în balanţă toate opţiunile pe care le am, după ce am analizat şi re-analizat lucrurile, am ajuns la decizia de a încheia, pentru moment, parcursul meu parlamentar. Nu voi candida pentru un nou mandat.

Este o decizie luată după multe gânduri şi întrebări care şi-au găsit, pe rând, răspunsul. Nu voi mai continua ca deputată, dar voi sprijini, în continuare cauzele în care cred şi care, după patru ani de efort susţinut, au devenit, mai mult ca oricând, parte din cine sunt eu – Oana Bîzgan.

Am intrat în politică având zero experienţă în acest domeniu, dar cu un bagaj valoros din mediul privat şi cu dorinţa de schimbare. Am intrat atunci când nu mai puteam să trăiesc cu gândul că nu dau ceva din experienţa mea oamenilor şi societăţii. Eram în punctul în care nu mai suportam să mă aud plângându-mă că lucrurile nu funcţionează. Mi-a fost clar că dacă doresc o viaţă mai bună şi o schimbare, acestea depindeau numai de mine şi de alţi oameni care simt la fel. Îmi voi aminti întotdeauna cine şi ce m-au condus spre această decizie. Mă vor urmări permanent chipurile oamenilor, dar şi momentele care au produs în mine această schimbare. Aşa cum am spus, am pornit cu zero experienţă politică, dar dorindu-mi şi ştiind că pot pune umărul la construcţia unei Românii care să arate puţin mai bine decât arăta atunci.

După ce am ajuns în Parlament şi am văzut cum merg, de fapt, lucrurile, am înţeles că, la acel moment, locul meu nu era în vreo cutie a unui partid, de aceea am ales drumul independenţei. Și astăzi, după trei ani de independenţă şi 13 legi trecute de Parlament, sunt mândră că am avut curajul să am încredere în mine şi în instinctele mele. Într-un Parlament în care, minut de minut, se striga şi se instiga la ură dintr-un colţ în altul al Plenului, intuiţia mi-a spus că în timp ce noi ne certăm, oamenii aşteaptă soluţii la problemele reale cu care se confruntă zi de zi. Nu am fost şi nu voi fi niciodată politicianul care va cere oamenilor să aştepte până voi ajunge eu la putere ca să îi servesc aşa cum m-am angajat atunci când le-am cerut votul. Și, deci, am înţeles rapid că dacă voiam cu adevărat să lucrez în interesul oamenilor trebuia să creez punţi de colaborare cu toate partidele pentru că doar acesta este stilul politic de care sun tinteresată – empatic, responsabil, eficient.

Mulţi dintre oamenii cu care am lucrat şi colaborat în acest timp mi-au făcut propuneri de-a lungul întregulului mandat, dar mai ales în ultimele luni. Pe o parte dintre ele am fost chiar tentată să le accept. Dar aş fi fost eu, atunci, diferită de „ceilalţi” dacă aş fi făcut pasul spre un partid politic doar pentru a obţine un nou mandat? De fiecare dată m-am reîntors la ˝De ce?˝-ul din iarna lui 2015 şi apoi cea din 2016. Nu am uitat serile friguroase de noiembrie şi decembrie, în 2016 când împărţeam flyere pe stradă, cu mâinile crăpate de la îngheţ, oamenilor care îşi puneau, încă o dată, speranţa în noi, ca motor al schimbării. Or, cel mai important lucru pentru mine în tot acest parcurs a fost să nu ştirbesc încrederea şi speranţa românilor de a vota oameni şi nu partide.

De fiecare dată când indivizi care habar nu aveau cine sunt eu cu adevărat îmi spuneau: „Eşti prea visătoare, Oana!” primeam aceste vorbe ca pe un compliment extraordinar. De când până când schimbarea s-a produs vreodată fără să visăm? Fără să simţim, prin toţi porii, că nu poţi să greşeşti când lupţi pentru dreptate, decenţă şi demnitate. Și ei au fost mulţi şi eu sunt una, dar nu m-am simţit niciodată mai utilă, mai relevantă şi mai puternică decât mă simt acum. Mă pot uita în ochii oricăreia şi oricăruia dintre voi şi dacă îmi acordaţi două minute vă pot convinge că v-am servit cu tot ce-a fost uman şi profesional posibil.

Nu vă cunosc, dar aţi avut toţi loc în mintea şi inima mea, în aceşti ani. Sunt recunoscătoare că m-aţi susţinut, cu bune şi rele, că m-aţi urmărit în suişuri şi coborâşuri. Am lăsat în urmă chiar şi „valurile de ură”, comandate de o parte sau de alta, alteori venind din pură supărare şi neînţelegeri. Dar mai ales, sunt recunoscătoare că mi-aţi permis să simt îngrijorările, temerile, traumele, bucuriile şi speranţele voastre. Am râs, am plans şi am înjurat (niciodată pe voi) mult în anii aceştia, dar am iubit fiecare secundă. Iar sentimentul pe care îl am acum este de împlinire.

Am 40 de ani şi niciodată nu am fost mai curioasă şi entuziasmată de ce poate urma în viaţa mea. Am fost consultant în strategie, am fost manager în multinaţională, am construit un start-up şi când credeam că le-am făcut pe toate, am luat drumul Guvernului şi al Parlamentului. Nu am niciun plan dar mă îmbată o încredere extrem de puternică. Fără planuri pe unul sau cinci ani, vreau să deschid larg braţele vieţii, să o las să mă ducă acolo unde eu ştiuc ă am o menire şi un scop să contribui pentru cauzele pe care deja le ştiţi, unde voi găsi oameni dedicaţi şi motivaţi să mute munţii înspre bine, nu înspre propriul interes. Sunt mult mai mult decât un „scaun” sau o plăcuţă lipită de o uşă. Am împrumutat temporar titlul de „deputata Oana Bîzgan”, dar caracterul a fost tot timpul proprietatea mea, pe persoană fizică. Libertatea mea nu a fost niciodată tranzacţionabilă.

Am pus fiecare strop de energie şi fiecare doză de know-how pe care am avut-o pentru a schimba lucrurile în ţara în care trăim. Am arătat că demnitatea umană este, de departe, cel mai important lucru în care merită să crezi şi pentru care efortul de a lupta continuu nu este prea mare.

În Parlament, „ei” vorbeau despre autostrăzi şi asfalt. Dar de 30 de ani tot „ei” ne povestesc despre aceleaşi „autostrăzi şi asfalt”. Oare sunt singura care crede că făcând aceleaşi lucruri, cu aceeaşi oameni, vom obţine tot timpul aceleaşi rezultate?

Nu plec niciunde. Până pe 20 decembrie pot cel puţin să continui să schimb în bine viaţa unui român. Până atunci, mă găsiţi aici, pe baricade. Și uneori în tranşee, în slujba cetăţeanului. Iar fiecare dintre voi sunteţi cetăţenii mei!

Rămâne cum am stabilit, #RockThisCountry!

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close