Cultură

Ministrul Culturii, prezent la deschiderea Librăriei din Alexandria

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat astăzi la deschiderea Librăriei din Alexandria, singura din oraș care vinde exclusiv cărți și alocă spațiu dedicat evenimentelor culturale.

Felicit Asociația Social Cultural Istorică Politică <<Mihai Murar>> pentru decizia de a deschide singura librărie modernă din Alexandria, dedicată literaturii și artelor moderne, un spațiu deschis evenimentelor culturale și artistice. Sunt convins că aceasta va deveni un punct de atracție și de sprijin pentru toți tinerii din Alexandria. Deși mă onorează implicarea în calitate de Ministru al Culturii în acest proiect, mă întristează faptul că abia în 2020 se întâmplă acest gest de normalitate în județul Teleorman. Aș fi vrut să fac o trecere în revistă a cifrelor cu privire la abandonul școlar, la analfabetismul funcțional și chiar la procentul de promovabilitate la evaluarea națională sau la bacalaureat, însă, acestea sunt prea bine știute de către teleormăneni și de către întreaga Românie. Întrebarea este ce putem face pentru a crește șansele copiilor și tinerilor spre un viitor în care să nu mai fie marginalizați. Răspunsul, în teorie este simplu: infrastructura culturală trebuie să fie asigurată într-un mod atractiv atât de instituțiile publice, cât și printr-un parteneriat onest cu mediul privat și cu societatea civilă. În practică: Asociația Mihai Murar împreună cu Ministerul Culturii au făcut primii pași în această direcție, iar astăzi asistăm la debutul planului de a găsi alternative educaționale prin artă!  Inițiative ca Librăria din Alexandria sunt gesturi de normalitate“, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Librăria din Alexandria se adresează atât locuitorilor din oraș, cât și celor din județul Teleorman și va fi doar un loc de unde se pot achiziționa cărți, dar va avea un spațiu dedicat evenimentelor culturale și artistice. Tinerii fără posibilități materiale vor putea avea acces la un computer în incinta librăriei, pentru a-și face temele sau pentru a se documenta.

Adițional spațiului dedicat, fondatorii Librăriei din Alexandria își propun să dezvolte și proiectul „Biblioteca Mobilă”, prin care vor să înființeze, în parcuri, lângă școli, în alte zone populare, inclusiv în mediul rural, un număr de biblioteci mici, mobile, unde oamenii pot dona și împrumuta cărți.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close