Cultură

8 septembrie dea lungul timpului

În 1495 a urcat pe tronul țări românești Radu cel mare care a domnit timp de 13 ani (1495-1508) . Acesta a dezvoltat comerțul și a realizat legături de pretenie cu domnul moldovei Ștefan Cel Mare.

Tot în data de 8 septembrie 1975 sunt înființate liniile aieriene române. Activitatea acestei societăți a fost preluată, dezvoltată și continuată de actualul TAROM.

În 1856 s-a născut Ion Bianu în județul Alba și a făcut studii la București, Milano și Paris, specializându-se ca istoric și filozof. De asemenea a avut o mare înclinație spre literatură , în special pentru cititul cărților. El este cel care a reunit biblioteca academiei române cu biblioteca centrală de stat, într-o singură instituție. El este inițiatorul unei legi aprobată în 1884 prin care toate publicațiile au fost obligate să trimită câte două exemplare din fiecare număr tipărit. Această lege se păstrează și astăzi, doar că numărul exemplarelor trimise este de 7 pentru fiecare apariție.  Ion Bianu a călătorit în mai multe țări pentru a se documenta de modul în care sunt organizate bibliotecile pentru a găsi sistemul perfect pe care să îl implementeze în regatul Român. A fost unul dintre cei mai activi corespondenți ai academiri române și în final a reușit să devină și președinte al acestei instituții în anul 1929. Ion Bianu se stinge din viața la 13 debruarie 1935 la București.

Tot în 8 septembrie s-a născut marele actor de comedie Naie Lăzărescu care a rămas în mentalul românilor pentru pentru că a făcut un cuplu celebru cu Vasile Moraru. A decedat în 2013.

Tot în 8  septembrie 2004  a trecut în lumea umbrelor Dan Spătaru la vârsta de 65 ani, cântăreț de muzică pop, usoară și muzica de petrecere.

Din punct de vedere religios 8 septembrie sărbătorim nașterea maici domnului sau sfânta maria mică cum se mai spune în popor. Din punct de vedere religios, odată cu sărbătorirea nașteri maici domnului începe si noul an biserciesc pentru creștini de rit ortodox. În zonele de munte ale Județului Neamț, exista tradiția ca de 8 septembrie să se facă mari focuri de tabară.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close