Actual expres 3

Consultări politice ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe, Uniunii Europene şi cooperării al Regatului Spaniei, Arancha González Laya

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 3 februarie 2021, consultări politice cu Arancha González Laya, ministrul afacerilor externe, Uniunii Europene şi cooperării al Regatului Spaniei, în cadrul vizitei pe care oficialul spaniol o efectuează la București, la invitația omologului român.

Vizita are caracter simbolic, fiind prima din acest an a demnitarului spaniol și prima vizită pe care șeful diplomației române o primește la București din partea unui omolog străin, reconfirmând astfel caracterul de Parteneriat Strategic al relațiilor româno-spaniole. Totodată, vizita se realizează în contextul aniversării, în 2021, a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale și prefațează debutul unui calendar bogat de evenimente politico-diplomatice, de diplomație publică și culturale pentru celebrarea momentului aniversar.

În cadrul convorbirilor, șefii celor două diplomații au pregătit substanța și rezultatele concrete ale primei reuniuni comune a celor două guverne, planificată a avea loc în acest an. De asemenea, au adus aprecieri comunității de români de pe teritoriul Spaniei, bine integrată, și au discutat modalități de a veni mai bine în sprijinul acesteia. Cei doi miniștri au decis totodată intensificarea cooperării în cadrul UE, NATO și al altor organizații internaționale și au avut un schimb de păreri cu privire la o serie de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, europeană și internațională.

Cei doi șefi ai diplomațiilor română și spaniolă au susținut o conferință comună de presă. Regăsiți mai jos transcrierea declarațiilor de presă ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu și ale omologului spaniol cu acest prilej:

Stimată doamnă ministru, dragă Arancha,

Îmi face o deosebită plăcere să vă urez bun venit la București, cu atât mai mult cu cât este prima vizită externă efectuată de Excelența Voastră în acest an și, în același timp, este și prima vizită pe care o primesc la București din partea unui omolog străin în acest an. Iată, începem simbolic acest an aniversar – în care marcăm 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-spaniole.

Împreună cu doamna ministru, am demarat deja un efort comun pentru a marca, în mod corespunzător, această aniversare cu totul specială.

Deși aflate la extremitățile Uniunii Europene, România și Regatul Spaniei au dezvoltat legături puternice, ridicate la nivel de Parteneriat Strategic. Împărtășim o prietenie autentică, facilitată și de prezența unei numeroase comunități de români pe teritoriul Spaniei, care este foarte bine integrată în societatea spaniolă. Doresc să mulțumesc în mod deosebit autorităților spaniole pentru susținerea oferită constant cetățenilor români. De altfel, doamna ministru mi-a transmis că apreciază contribuția deosebită a comunității române din Spania, care, prin modul în care s-a adaptat la societatea spaniolă, are un rol semnificativ în viața sa economică și socială.

Statele noastre sunt parte a familiei europene și, totodată, aliați puternici în NATO, urmează aceleași valori și obiective comune, orientate spre viitor.

Pornind de la această bază comună excelentă a relației noastre, consultările de astăzi ne-au dat prilejul de a stabili organizarea, cel mai probabil la începutul acestei veri, dacă situația pandemică o va permite, a primei ședințe comune de guvern, ceea ce va permite operaționalizarea deplină a Parteneriatului nostru Strategic.

Astăzi am discutat concret despre pregătirea detaliată a reuniunii, pentru a putea avea rezultate concrete, de interes reciproc, iar colegii noștri vor lucra strâns în perioada următoare. Aniversarea din acest an va fi marcată, de asemenea, de o serie de evenimente de diplomație culturală și publică, cu respectarea, evident, a normelor sanitare în vigoare.

Am arătat astăzi în discuții că România este interesată să diversifice și să intensifice relațiile economice și sectoriale cu Spania. Ședința comună de guvern va fi, și din acest punct de vedere, o bună oportunitate pentru a promova noi oportunități economice. Am avut, anul trecut, schimburi comerciale importante. În 2019 peste 4,5% miliarde de euro, o ușoară scădere anul trecut din cauza pandemiei, dar potențialul este mult mai mare. De altfel, am discutat astăzi și despre organizarea unui Forum Economic în marja ședinței comune de guvern, ceea ce ne va permite să identificăm proiecte concrete. Am pledat pentru noi investiții spaniole în România, dorim dezvoltarea cooperării economice, inclusiv în sectorul IT&C și în economia digitală.

Am amintit mai devreme despre comunitatea română din Spania. Am reiterat astăzi doleanțele pe care comunitatea română ni le transmite constant, legate de dubla cetățenie. Înțelegem considerentele legale și constituționale pe care le are partea spaniolă. Sperăm, însă, că putem găsi soluții.

Pe lângă agenda bilaterală consistentă, am discutat cu doamna ministru temele de actualitate de pe agenda Uniunii Europene. Eforturile noastre comune se concentrează, în prezent, pe depășirea coordonată, cât mai rapidă,  a provocărilor legate de pandemia de COVID-19. Am fost de acord că trebuie să acționăm pentru a asigura protecția și sănătatea cetățenilor noștri, menținând în același timp libertatea de circulație pentru bunuri și servicii în cadrul pieței unice a Uniunii. În același timp, am agreat că este important să analizăm cu atenție „lecțiile învățate” din această criză, să transformăm analiza provocărilor actuale într-o oportunitate de a dota Uniunea cu instrumente și mijloace care să ne permită să fim mai bine pregătiți în viitor. Din această perspectivă, Conferința pentru viitorul Uniunii Europene, ce va fi lansată în acest semestru, ne oferă un cadru de discuție necesar pentru a aborda aceste aspecte și a găsi soluții.

Am fost, de asemenea, de acord că avem nevoie de o implementare cât mai rapidă și eficientă a viitorului buget al Uniunii Europene, precum și a Planului European de Redresare. Susținem avansarea în direcția facilitării tranziției duble – digitală și climatică – ca pârghie importantă pentru dezvoltarea economiilor noastre pe termen lung.

Nu în ultimul rând, am abordat cu doamna ministru aspecte care țin de agenda internațională și de securitate. Avem o foarte bună cooperare în cadrul NATO – am mulțumit Spaniei pentru asigurarea poliției aeriene deasupra teritoriului României în primele luni ale acestui an. Sperăm într-o cooperare tot mai intensificată pe Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre. În anul 2022, Spania va aniversa 40 de ani de la aderarea la NATO și salut inițiativa sa de a găzdui, anul viitor, Summitul Alianței.

Am discutat, de asemenea, cu privire la vecinătatea Uniunii Europene, atât estică, cât și sudică. Am discutat despre provocările pe care le aduce relația Uniunii Europene și NATO cu Rusia. Hotărârea pronunțată ieri de condamnare la închisoare a politicianului rus de opoziție Alexey Navalny reprezintă un act arbitrar și abuziv din punct de vedere juridic și politic, pe care îl condamnăm. De altfel, întregul mod în care autoritățile din Federația Rusă au decis să acționeze, în ultimele săptămâni, pentru a reprima opoziția, este inacceptabil. România va continua să condamne public și la nivel internațional încălcările drepturilor omului și ale statului de drept. Arestarea lui Navalny și reprimarea vocilor independente  – numai pentru că exprimă puncte de vedere opuse puterii, numai pentru că reprezintă opoziția – , sunt inacceptabile. Este o temă de interes pentru Uniunea Europeană, care a reacționat prompt și unitar la toate aceste evoluții, alături de partenerii săi importanți și, aici, am în vedere, în mod special, Statele Unite. România consideră că eliberarea lui Navalny și a tuturor protestatarilor pașnici este necesară.

Am discutat despre evoluțiile din Balcanii de Vest, din Republica Moldova. România a fost și rămâne avocat constant și hotărât pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest și a țărilor din Parteneriatul Estic. Susținem concret și substanțial eforturile de reformă democratică și pro-europeană pe care le promovează noul Președinte al Republicii Moldova.

Vreau, de asemenea, să mulțumesc doamnei ministru pentru susținerea, în continuare, de către Spania, a aderării României la OCDE.

Vom mai discuta în continuare și alte aspecte importante, în discuțiile pe care le vom avea după această conferință de presă. Am mai vorbit și despre relația dintre Uniunea Europeană și Turcia, unde pozițiile noastre coincid. Am discutat despre importanța discutării pe agenda Uniunii Europene a conflictelor înghețate. Sunt multe alte teme care ne unesc.

Vreau să-i mulțumesc încă o dată doamnei ministru pentru deschiderea pe care manifestat-o în privința tuturor aspectelor care s-au aflat pe agenda de discuții, dar vreau să spun că acest dialog este doar începutul unui an bilateral aniversar foarte bogat și care va culmina, pe plan politic, cu prima ședință comună a celor două guverne.

Vă mulțumesc!

 

Traducerea neoficială în limba română a declarațiilor ministrului afacerilor externe, Uniunii Europene şi cooperării al Regatului Spaniei, Arancha González Laya:

În primul rând doresc să vă mulțumesc pentru primirea în România.

După cum ați spus, este prima mea vizită oficială pe care o fac în această țară, însă nu este prima dată când mă aflu în România. Este o țară pe care o respect și este o țară care îmi place foarte mult.

Dat fiind că este prima mea vizită, este și un semnal consistent pe care Spania vrea să îl dea României cu privire la angajamentul său de a întări Parteneriatul Strategic pe care îl avem. Important este să și facem aceste lucruri, nu doar să le enunțăm.

Anul acesta, într-adevăr, aniversăm 140 de ani de relații diplomatice. Este, desigur, un prilej oportun să ne întâlnim la un nivel cât mai înalt posibil, la nivel guvernamental, desigur, prin Summit-ul care va avea loc în luna iunie.

Ne dorim să organizăm și să avem o agendă care să reflecte puterea relațiilor dintre cele două țări. Agenda aceasta, în mare parte, este dedicată oamenilor. Spania găzduiește o mare comunitate de români, peste un milion de persoane, pe care i-am primit cu brațele deschise, iar contribuția lor la societatea noastră este apreciată enorm.

Vorbim despre persoane, români și românce, care fac Spania să fie o țară mai bogată, dar și o societate mai deschisă și mai tolerantă. Așa cum v-am spus, domnule ministru, apreciem foarte mult contribuția comunității române la societatea Spaniei.

De asemenea, vrem să le și venim în întâmpinarea solicitărilor pe care ni le-au înaintat cu privire la dubla cetățenie. Într-adevăr, purtăm discuții în acest sens, pentru a putea să răspundem acestor așteptări. Permiteți-mi, însă, să scot în evidență faptul că este o comunitate pe care noi, în Spania, o apreciem foarte mult.

Parteneriatul Strategic este construit și în jurul economiei, comerțului și investițiilor. Discutăm despre o țară unde avem peste 300 de societăți spaniole prezente. Știm, însă, că se poate mai bine. Este, desigur, un subiect pe care vom încerca să îl abordăm la Forumul de Afaceri, unde comunitatea de afaceri, desigur, poate identifica noi oportunități și legături economice. Pentru că, în fond, investițiile și legăturile comerciale înseamnă locuri de muncă, înseamnă creștere.

Al treilea domeniu prioritar pentru noi este să lucrăm îndeaproape cu privire la agenda europeană. Pornind de la eforturile de vaccinare – ambele țări susțin cu tărie abordarea Uniunii Europene cu privire la vaccinare. Am discutat despre acest subiect, ambele țări susțin Comisia Europeană pentru a asigura acces echitabil tuturor europenilor la vaccin și susținem Comisia Europeană în eforturile pe care le desfășoară pentru a se asigura că toate companiile farmaceutice care au semnat un contract cu Comisia Europeană să își respecte angajamentul. Va trebui să insistăm, de asemenea, să respectăm contractele semnate, astfel încât să putem continua campaniile de vaccinare. Din câte știu, campania de vaccinare se desfășoară foarte bine în România. Și în Spania este pe într-un ritm accelerat. Este foarte bine că facem acest lucru în cadrul Uniunii Europene.

Tot pe partea europeană, avem o șansă extraordinară pentru a putea identifica sinergii între Planurile naționale de Redresare. Planul de Redresare al UE ne va ajuta să canalizăm investițiile europene care au fost convenite anul trecut, în luna august. Este deja momentul să începem să le punem în practică.

Tot pe partea europeană avem și Conferința privind viitorul Europei. Vrem să folosim această ocazie pentru a întări politicile europene.

Tot la nivel european, dorim să discutăm despre un răspuns comun cu privire la migrație și azil. Într-adevăr, România se află în extremitatea estică, iar Spania, în extremitatea sud-vestică. Ambele țări se confruntă cu provocări similare și, desigur, putem colabora foarte mult în acest sens. Dar, în același timp, ambele țări doresc să identifice sinergii în ceea ce privește statele din vecinătate și îmbunătățirea condițiilor.

Mai avem o altă dimensiune a cooperării noastre și anume cea culturală, dar și cea a  educației. Ne mândrim cu prezența Institutului Cervantes la București, care lucrează susținut pentru promovarea limbii spaniole în România. Directorul Institutului Cervantes mă însoțește în vizita mea de astăzi. Desigur, prezența Institutului ajută la întărirea relațiilor culturale.

Pe parte de apărare, ne-am luat un angajament față de România, prin urmare, acest lucru se reflectă în prezența trupelor noastre aici. Într-adevăr, în următoarele săptămâni, Eurofighter-ele noastre vor fi prezente în sudul Flancului Estic al NATO. Este doar un semnal minor al importanței pe care o dăm aspectelor de siguranță, securitate și apărare sub egida NATO.

Cu privire la agenda internațională, în momentul de față identificăm o oportunitate și anume –  întărirea relațiilor multilaterale, fie că vorbim despre schimbările climatice, fie că vorbim despre răspunsul la pandemia actuală, fie că vorbim despre aderarea la OCDE. Cu toții lucrăm în vederea unui răspuns multilateral coordonat, care să fie eficient în protejarea cetățenilor și redresarea economiilor.

Vă mulțumesc foarte mult, domnule ministru, pentru ospitalitate și vă mulțumesc, de asemenea, tuturor, pentru că ați organizat un program de vizită foarte bun. De-abia aștept să vă primesc în Spania în luna iunie.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close