Actual expres 3

Conferință susținută de președintele Comitetului de Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, și de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu

Valeriu Gheorghiță: Bună ziua! Vă mulțumim frumos pentru participarea la conferința organizată de Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Vom începe cu câteva noutăți legate de platforma de programare. După cum știm, din data de 25 martie, cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale, se poate vizualiza tipul de vaccin pe fiecare centru de vaccinare, astfel încât la acest moment este activă harta centrelor pe tipuri de vaccin și este disponibilă pe site-ul de informare vaccinare-covid.gov.ro, platforma de programare. Harta cuprinde toate centrele de vaccinare active în platformă, tipul vaccinului administrat în acestea, numărul locurilor disponibile și, de asemenea, numărul persoanelor care se află înscrise pe lista de așteptare. Harta este interactivă, fiecare utilizator poate filtra afișarea centrelor pe județe sau pe numărul de locuri disponibile. De asemenea, sunt afișate statistici privind numărul total al persoanelor înscrise pe listele de așteptare, pentru fiecare dintre cele trei vaccinuri produse de companiile farmaceutice Pfizer-BioNTech, Moderna și respectiv Oxford-AstraZeneca. Un alt element de noutate este legat de posibilitatea cetățenilor străini de a se programa pe platformă – și mă refer la cetățenii străini cu drept de ședere în România care nu dețin CNP emis de autoritățile române. Vor putea să se programeze direct în platformă. Pentru aceștia va fi alocat un identificator unic, corelat cu documentele de identificare a cetățeanului străin, cu număr, serie și pașaport, de pildă. Data la care se va implementa, foarte probabil, această funcționalitate va fi 10 aprilie. Şi un alt element important legat de platforma de programare: va exista posibilitatea de configurare a programului de lucru în platforma de vaccinare, de programare, astfel încât va fi disponibilă funcționalitatea program de funcționare pe fiecare centru de vaccinare, configurabil pe un interval de 24 de ore.

Practic, vom putea să dăm posibilitatea persoanelor sa se programeze, în acele centre care au activitate 24 de ore din 24, să se programeze pe numărul de locuri disponibile. Un element important pe care aş vrea să-l subliniez încă o dată este legat de modalitatea de funcționarea programării din lista de așteptare, având în vedere că am primit multiple întrebări pe această temă şi aş vrea să facem niște mențiuni suplimentare. Platforma de programare, în momentul de faţă, realizează notificarea persoanelor din lista de așteptare prin respectarea categoriei de populație prioritară, aşa cum ea este stabilită de Strategia Naţională de Vaccinare, precum şi a ordinii de înscriere pe listele de așteptare, aşa încât prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe lista de așteptare este următoarea: 75% din locurile disponibile se alocă către populația cu grad ridicat de risc, legat de infecția cu SARS-CoV-2, 25% din locurile disponibile se alocă pentru persoanele care desfășoară activități esențiale în infrastructura critică şi, de asemenea, restul locurilor disponibile sunt alocate persoanelor care fac parte din etapa a treia a campaniei de vaccinare. Referitor la notificarea persoanelor din lista de așteptare, care sunt programate ca aparținând etapei a treia, în momentul de faţă, platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de așteptare, nefiind aplicată o prioritizare, o subprioritizare, dacă vreți, între categoria III a, III b sau III c. La înscrierea pe lista de așteptare, platforma asociază utilizatorului data şi ora efectuării rezervării, aşa încât, în momentul acesta, o persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru pe lista de așteptare a unui alt centru va ocupa următoarea poziție, după persoanele deja înscrise în lista de așteptare a centrului în care doresc să migreze. De asemenea, o persoană care anulează rezervarea si apoi se înscrie din nou pe lista de așteptare îşi pierde locul şi va fi așezată la finalul listei. După primirea notificării prin sms şi e-mail privind posibilitatea de programare, beneficiarul trebuie să acceseze platforma informatică şi să selecteze data şi ora de vaccinare. La finalizarea cu succes a programării, aplicația generează recipisa cu datele de prezentare pentru administrarea celor două doze. Menționăm că persoanele care sunt programate prin intermediul operatorilor de call center primesc notificarea cu data la care a fost programată pentru vaccinare şi, în acest sens, practic, se scutesc persoanele respective de a resuna în serviciul de call center şi de a valida programarea.

Un alt element de noutate: pe 6 aprilie vom deschide aproximativ 12 cabinete noi pentru administrarea vaccinului produs de compania Moderna. Am reevaluat cantitățile care urmează a fi livrate către România și putem crește cu cel puțin 1.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, din acest tip de vaccin. De asemenea, din 13 aprilie vom deschide 144 de cabinete noi de vaccinare pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer, în condițiile în care săptămâna precedentă am anunțat un număr de aproximativ 125 de cabinete, deci, practic, reevaluând tranșele de vaccin care urmează să vină, putem să suplimentăm acest număr de cabinete. De asemenea, tot în prima parte a lunii aprilie, noi credem că până pe data de 10 aprilie, vom fi în măsură să operaționalizăm în platformă, cu ajutorul colegilor de la STS, creșterea numărului de persoane programate de la 60, în momentul de față, pe cele 12 ore de lucru ale unui cabinet, la 90 de persoane pe cabinet, ceea ce înseamnă că va crește ritmul de vaccinare, în fiecare centru de vaccinare. În acest fel, se vor crea locuri suplimentare pentru programare, așa încât se va reduce timpul de așteptare în listă la persoanele care se află deja programate. Pentru perioada imediat următoare, în luna aprilie vom operaționaliza unitățile mobile de vaccinare, centrele mobile de vaccinare și, complementar, vom demara și activitatea de vaccinare, prin intermediul colegilor din rețeaua primară de medicină de familie. Mâine, urmează să primim centralizarea de la nivelul fiecărui județ, însă, din datele preliminare pe care noi le avem, ne așteptăm la o rată de participare din partea colegilor din medicină de familie în jur de 50-55%; este posibil să fie chiar mai mult, dar acestea sunt datele parțiale. Așa încât un alt element care va duce la creșterea accesului persoanelor la campania și la centrele de vaccinare va fi operaționalizarea anumitor centre de vaccinare, cu sprijinul marilor operatori economici, care și-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare chiar în incinta unităților, prin rețeaua cabinetelor de medicina muncii și a cabinetelor medicale cu care se află în relație contractuală. Un al doilea capitol este legat de listele de așteptare. În momentul acesta, numărul de persoane care se află înscrise pe listele de așteptare este de circa 760.000 de persoane, sunt datele de la 30 martie. Este un număr relativ constant, în condițiile în care în această perioadă au fost notificate peste 310.000 de persoane din listele de așteptare, din care mai mult de 70% s-au și programat. Deci, faptul că avem o listă de așteptare relativ constantă în toată această perioadă, pentru noi este un lucru mulțumitor la acest moment.

În funcție de numărul de persoane și categoria din care fac parte pe lista de așteptare, pot să vă spun că circa 57% din persoanele înscrise pe lista de așteptare fac parte din etapa a treia a campaniei de vaccinare, persoane care deservesc activități esențiale – circa 8,3% – și persoane din categoriile vulnerabile – aproximativ 35%. Topul celor 6 județe cu cele mai multe persoane înscrise pe listele de așteptare: București, cu peste 144.000 de persoane, Cluj – peste 58.000 de persoane, Prahova – peste 36.000 de persoane, Ilfov – aproape 30.000 de persoane, Mureș – peste 28.000 de persoane, Iași – peste 27.000 de persoane. Spuneam că în toată această perioadă au fost notificate aproximativ 310.000 de persoane din listele de așteptare, din care 217.000 de persoane au efectuat deja programarea și au confirmat programarea în centrele de vaccinare. În ultimele 24 de ore s-au înscris aproximativ 42.000 de persoane pe listele de așteptare, persoane noi. Au fost notificate în ultimele 24 de ore 43.000 de persoane, din care 30.600 și-au confirmat programarea. Practic, avem un randament de confirmare a  programării de peste 71%.

Situația cu centrele de vaccinare active la acest moment: vorbim de circa 737 de centre de vaccinare care totalizează 940 de fluxuri, pe diferite tipuri de vaccin: Centre care primesc vaccin de la compania Pfizer – 498, cu 638 de fluxuri, centre care primesc vaccin de la compania Moderna – 79, cu 77 de fluxuri. În perioada următoare se vor deschide celelalte 12 cabinete de vaccinare cu vaccin de la compania Moderna. Din acest motiv avem această diferență între un număr mai mare de centre decât numărul de fluxuri active. Sunt fluxuri pe care sunt în momentul de față persoane programate în lista de așteptare și care urmează a fi deschise și, respectiv, persoanele din lista de așteptare vor avea un loc disponibil în centre; și centre care primesc vaccin de la compania AstraZeneca – 160 de centre, cu 225 de fluxuri. În ceea ce privește situația programărilor efective în centrele de vaccinare, la acest moment, începând cu data de 30 martie, avem 1.159.235 de locuri ocupate în centrele de vaccinare. În centrele care primesc vaccin de la compania Pfizer avem 640.539 de programări, din care peste 196.000 sunt persoane programate la doza 1, restul fiind pentru efectuarea celei de-a doua doze. În centrele care primesc vaccin de la compania Moderna avem 125.919 programări, din care 54.197 de persoane aflate la prima doză, iar în centrele cu AstraZeneca avem 392.777 de programări, din care peste 47.000 sunt persoane programate la doza 1. Reamintesc că în momentul de față, lista de așteptare, modalitatea de programare se face pe un interval de circa cinci zile. Acest interval va fi crescut la șapte zile. Practic, se deschide o fereastră cu locuri libere pe o perioadă de cinci zile; va fi crescută la șapte zile. Din acest motiv avem acest interval de timp, tocmai pentru a crește randamentul de ocupare a locurilor în centrele de vaccinare. Mai mult decât atât, în perioada următoare, activitatea va fi, așa cum am spus, intensificată, prin deschiderea cabinetelor noi de vaccinare și a activităților prin rețeaua de medicină de familie. Activitatea serviciilor de call center deservite de personal din rețeaua Ministerului Apărării Naționale: sunt active 574 de linii telefonice. Media zilnică a apelurilor telefonice: în ultimele șapte zile au fost circa 11.700 de apeluri, în ultimele 24 de ore au fost preluate 14.444 de apeluri. Bilanțul vaccinărilor: de la debutul campaniei de vaccinare până în data de 29 martie au fost vaccinate 1.963.141 de persoane, din care peste un milion sunt persoane vaccinate cu două doze. În ceea ce privește etapa a doua a campaniei de vaccinare, din 15 ianuarie până la acest moment sunt vaccinate 1.550.687 de persoane cu cel puțin o doză; uitându-ne la categoria de persoane vaccinate: persoane cu boli cronice – peste 436.000, persoane peste 65 de ani – peste 534.000, persoane din centre sociale și rezidențiale – peste 32.800 de persoane, persoane aflate în imposibilitatea de deplasare la un centru de vaccinare, cele nedeplasabile de la domiciliu – peste 17.489 de persoane și cele care sunt fără adăpost – sunt vaccinate 523 de persoane. În total, persoane vulnerabile vaccinate în această etapă, până la acest moment, vorbim de peste 1.021.000 de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 20-25% din populația vulnerabilă ca nivel de acoperire vaccinală. În ceea ce privește procentul de populație vaccinată în etapa a doua din numărul total al celor vaccinați este de circa 75%, deci la acest moment, practic, ne încadrăm în ceea ce se estimează în hotărârea de guvern ca fiind procent de persoane vaccinate din cele vulnerabile. Persoanele care deservesc activități esențiale – 390.468 de persoane vaccinate, din care 123.462 persoane vaccinate cu a doua doză, iar în ceea ce privește personalul din învățământ, sunt circa 146.000 de persoane vaccinate, reprezentând peste 41% ca nivel de acoperire vaccinală din totalul angajaților din învățământ. La nivelul centrelor care funcționează în rețeaua Ministerului Apărării Naționale au fost vaccinate cu cel puțin o doză 79.451 de persoane până la acest moment, reprezentând circa 4% din numărul total al persoanelor vaccinate la nivel național, iar în centrele care sunt desfășurate și organizate în rețeaua Ministerului Afacerilor Interne au fost vaccinate 33.971 persoane, ceea ce reprezintă 1,7% din numărul persoanelor vaccinate la nivel național. În săptămâna 22-29 martie au fost operaționalizate 153 de echipe mobile constituite din 511 medici și asistenți medicali. Au fost efectuate 541 de misiuni în teritoriu pentru vaccinare în centre rezidențiale, persoane imobilizate, centre de dializă și persoane fără adăpost și în această săptămână cu echipele mobile au fost vaccinate 8.454 de persoane; pe locul 1 Timiș, cu 906 persoane vaccinate, locul 2 – București, cu 900 de persoane vaccinate. În ceea ce privește situația reacțiilor adverse raportate de la debutul campaniei de vaccinare și până la acest moment, au fost 10.160 de cazuri de reacții adverse raportate, ceea ce înseamnă o rată de raportare de 3,4 cazuri la 1.000 de doze zile administrate. În ceea ce privește rata de raportare pe tip de vaccin, pentru compania Pfizer-BioNTech avem o rată de raportare de circa două reacții adverse la 1.000 de doze administrate, pentru compania Moderna – 3,6 reacții adverse la circa 1.000 de doze administrate, pentru compania AstraZeneca – 13,2 reacții adverse la 1.000 de doze administrate. În perioada 22 martie – 28 martie au fost raportate 1.341 de reacții adverse, majoritatea, peste 94%, au fost centralizate la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacții adverse este de 38 de ani, deci vedem o preponderență mai mare la categoria tânără de vârstă și peste 61% dintre persoanele care au raportat aceste reacții adverse sunt persoane de sex feminin. În funcție de severitatea manifestărilor, în săptămâna precedentă nu s-au raportat reacții adverse severe, cele 1.341 de reacții sunt clasificate ca nesevere. În funcție de tipul reacțiilor adverse, 82% dintre ele sunt reacții locale, cu durere, tumefacție, erupție la locul de administrare și fenomene sistemice cu stare de oboseală, febră și frison, 44% dureri musculare sau articulare, 44% cefalee, 18% reacții digestive. Cu permisiunea dumneavoastră o să-i dau cuvântul domnului secretar de stat Andrei Baciu, vicepreședinte în cadrul Comitetului Naţional de Vaccinare. Vă rog, domnule!

Andrei Baciu: Mulțumesc foarte mult, domnule președinte! Cu privire la misiunile de transport, de la începutul campaniei până pe 30  martie au fost efectuate 2.148 de misiuni de transport la nivel național, de la centrale regionale de depozitare către DSP-uri, de la DSP-uri către centre de vaccinare şi aşa mai departe. Cu privire la forțele şi mijloacele angrenate, vorbim de 1.749 persoane din MAI, din cadrul Poliției Române, Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și IGSU, care au asigurat misiuni de transport cu peste 900 de mijloacele tehnice proprii, 3.000 de persoane din MApN care au efectuat misiuni de transport cu 1.705 mijloacele tehnice, deci vorbim de un total personal angrenat, militar și civil de 5.526.

Cu privire la dozele de vaccin, total doze recepționate în România până la 30 martie, vorbim de 4.177.839 de doze, dintre care au fost administrate 2.965.613, vorbim practic de 71% din dozele recepționate. Avem în continuare un stoc la data de 30 martie de 805.534 de doze, distribuite fiind 3.372.305 doze. Pentru vaccinul produs de BioNTech-Pfizer – recepționate la 30 martie 2.863.439, dintre care administrate 83,9%, respectiv 2.402.227, având în continuare în stoc 254.514 doze. Pentru vaccinul produs de către compania Moderna, vorbim de un total de doze recepționate până la 30 martie de 426.000 de doze, dintre care administrate 217.841, care reprezintă 51,1%, cu un stoc de 177.110 doze existent la data de 30 martie – aici, sigur, facem mențiunea că noi luăm rezerve pentru administrarea dozei de rapel. Pentru vaccinul produs de AstraZeneca, vorbim de total doze recepționate 888.400, dintre care administrate 345.545 de doze, cu un stoc de 373.910 doze. Doze pierdute, pentru motivele pe care le cunoaștem deja, vorbim de 5.482 de doze, care reprezintă 0,19% din totalul dozelor utilizate. Pentru calendarul livrărilor din perioada următoare, pentru dozele contractate la nivel european, nu s-a schimbat nimic faţă de săptămâna trecută; pentru calendarul livrărilor pentru perioada următoare, sigur, vorbim de cifre estimative, astfel că, pentru martie avem un total de 1.112.670 de doze care au fost recepționate de la BioNTech-Pfizer. Pentru Moderna, vorbim de 268.000 pentru martie cu un total de 426.000 până acum. AstraZeneca, pentru martie, 831.264, practic cu 428.000 de doze mai puţin decât era prevăzut inițial. Vorbim astfel de un total pentru luna martie de 2.212.734 de doze şi pentru luna aprilie, pentru BioNTech-Pfizer nu s-a schimbat nimic faţă de data trecută, deci 511.290 de doze pentru fiecare săptămână din luna aprilie, puţin mai mult pentru ultima, cu un total de 2.046.330 de doze pentru luna aprilie. Pentru Moderna, 249.600 de doze, în două tranșe, venind în săptămâna a doua şi în săptămâna a patra. Pentru AstraZeneca, vorbim de un total de 879.990 de doze. Suplimentar avem şi dozele de la Johnson&Johnson, care vor sosi în săptămâna a treia din luna aprilie, când sosesc aproximativ 60.000 de doze, şi în ultima săptămână din aprilie vor sosi 103.200 de doze. Astfel, pentru luna aprilie avem un total de 3.339.120 de doze. Practic, se adună cele 160.000 de doze de la Johnson&Johnson față de datele pe care le aveam săptămâna trecută, iar pentru următoarele luni, pentru mai-iunie, avem în momentul de față un estimat de peste 5 milioane de doze. După cum știm, pe 27 martie au fost trimise în Republica Moldova 50.400 de doze de vaccin produs de AstraZeneca, la o lună după ce au fost trimise primele doze, într-o tranșă de 21.600. Practic, astfel se onorează promisiunea făcută de domnul președinte Klaus Iohannis cu ocazia vizitei sale, în luna decembrie a anului 2020.

Astfel, cu toate aceste doze administrate, România se situează pe un loc șase la nivel european și pe un loc 21 la nivel global, ținând cont că sunt luate în considerare 140 de țări care au demarat campania de vaccinare.

Pentru perioada următoare, așa cum spunea și domnul președinte, avem în vedere, practic, deschiderea centrelor de vaccinare în cadrul marilor companii sau a marilor operatori economici; în acest sens, noi am demarat deja diverse webinarii cu diverse camere de comerț și asociații care reprezintă aceste mari companii care își doresc să organizeze centre de vaccinare pentru personalul pe care îl au angajat. O a doua chestiune importantă: vom organiza webinarii cu medicii de familie în vederea deschiderii și operaționalizării acestui element important de vaccinare suplimentar în luna aprilie și, suplimentar, vom organiza vizite în centre de vaccinare deschise la nivel național, cât și îmbunătățirea interfeței pe platforma de vaccinare pe care o cunoaștem deja, vaccinare-covid.gov.ro. Eu cam atât am avut, dle preşedinte, mulțumesc mult.

Valeriu Gheorghiță: Mulţumesc și eu. Aş mai vrea să vă prezint pe scurt situația cu cazurile de infecție cu SARS-CoV-2 confirmate după vaccinare. De la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie până pe 28 martie, un număr de 13.416 persoane au avut un test pozitiv de infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, reprezentând 0,69% din numărul total al persoanelor vaccinate cu prima doză. Mediana timpului scurs de la administrarea primei doze și până la data confirmării a fost de circa 11 zile, iar în ceea ce privește numărul de persoane confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după doza a doua, vorbim de 1.859 de persoane, reprezentând 0,19% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2 care au avut un test pozitiv de infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Cam aceasta este situația datelor la zi în ceea ce privește campania de vaccinare. O să începem sesiunea de întrebări, cu permisiunea dumneavoastră din partea dreaptă. Vă rog!

Reporter: În ce condiții se va desfășura vaccinarea în farmacii? Tocmai a fost luată în Guvern decizia să li se permită să facă această vaccinare. Ce condiții trebuie să îndeplinească? Cât estimați că va fi impactul după deschiderea farmaciilor pentru vaccinare?

Valeriu Gheorghiță: Cred că vă referiți la testarea în farmacii și nu la vaccinare.

Reporter: /…/ Urmează să se dea normele, prin ordin de ministru, și pentru vaccinare.

Valeriu Gheorghiță: Așteptăm atunci acele norme să putem discuta aplicat.

Reporter: Dar ce condiții credeți că ar trebui să îndeplinească pentru a putea face vaccinarea în farmacii?

Valeriu Gheorghiță: Vorbim, în primul rând, de a avea dreptul de liberă practică, de a avea posibilitatea de a asigura o intervenție în caz de reacție anafilactică, de a oferi măsuri medicale de prim ajutor și, de asemenea, condițiile trebuie să fie, pe de o parte, acelea care să asigure păstrarea în condiții optime, ceea ce nu se pune problema într-o farmacie și în al doilea rând, să existe un spațiu suficient unde să aștepte persoana după vaccinare cele 15 minute. Sunt condiții care se regăsesc în cabinetul de medicină de familie, deci nu sunt condiții excepționale sau ieșite din comun.

Reporter: Și aș mai avea o întrebare pentru domnul vicepreședinte. Ce ați constatat, a crescut cumva numărul cazurilor de COVID în rândul copiilor și tinerilor care să aibă și forme mai severe, nu foarte simple? Dacă este adevărat, ce măsuri aveți în vedere? Care este strategia pentru a controla această situație?

Andrei Baciu: Mulțumesc foarte mult! Nu am aceste date pentru că sunt chestiuni care nu fac parte din orizontul de activități al campaniei de vaccinare, însă cu siguranță la au colegii de la INSP și puteți să vă adresați lor. Vă vor răspunde cu siguranță.

Reporter: În condițiile în care va crește numărul celor vaccinați, sunt discuții sau un proiect care să permită accesul la evenimente culturale, la evenimente sportive, competiții sportive, restaurante sau alte unități comerciale, pe baza vaccinului?

Valeriu Gheorghiță: La acest moment nu. Nu știm ce se va întâmpla mai departe, însă, în condițiile în care avem un procent de circa 10% din populație vaccinată, repet, cum am mai spus și cu alte ocazii, mi se pare prematură această decizie, dacă va fi vreodată supusă unei analize.

Reporter: Și mai am o întrebare, ne puteți da mai multe detalii despre vaccinarea în companii, când va putea fi făcută și cei care se vor vaccina la locul de muncă se vor programa tot în platformă?

Valeriu Gheorghiţă: Foarte probabil această activitate va demara după deschiderea activității de vaccinare în rețeaua primară de medicină de familie. Persoanele care vor fi vaccinate în aceste centre ale marilor operatori economici fac parte din rândul angajaților. Parte dintre operatorii economici şi-au exprimat disponibilitatea de a menține centrul deschis și pentru restul populației, nu doar pentru angajații proprii, așa încât depinde de la un operator la altul; dacă primește, evident, și persoane din rândul populației generale, atunci evident că va fi disponibilă pentru programare în platformă și se va configura acel centru; dacă vorbim doar de vaccinarea personalului propriu, atunci acest lucru sigur că poate să fie, va fi supusă analizei. Încă nu s-au finalizat detaliile și nu s-au luat niște hotărâri în acest sens, însă aş putea să vă dau mai multe detalii despre vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie, unde nu se va face programare în platformă. Fiecare medic de familie, după modelul vaccinărilor antigripale sezoniere, își face catagrafia pacienților proprii și zilnic va programa un număr fix de persoane: 10,15, 20 de persoane, își va efectua vaccinarea persoanelor respective. Datele, în schimb, este obligatoriu să fie centralizate în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor și restul, sigur, se vor respecta toate celelalte proceduri.

Realizator: Supermarket-urile și centrele comerciale și-au exprimat disponibilitatea în acest sens?

Valeriu Gheorghiţă: Nu am primit în acest moment, însă, așa cum spunea și domnul secretar de stat, sunt discuții preliminare pe care le avem la acest moment tocmai pentru a desena un cadru în care putem organiza această activitate.

Reporter: Şi fabricile?

Valeriu Gheorghiţă: Nu am primit de la fabrici și supermarketuri.

Reporter: O statistică în privința celor care au murit după vaccinare?

Valeriu Gheorghiţă: În afară de statistica prezentată de colegii de la INSP în săptămâna precedentă, la acest moment nu am o altă evaluare, dar cu siguranță colegii de la INSP vor efectua probabil săptămânal acest tip de analiză și va fi postat pe site-ul instituției respective.

Reporter: Ați făcut vreun demers în privința statisticilor privind rata de imunizare în județele, orașele, localitățile…?

Valeriu Gheorghiţă: Da, avem acest procent. Pe fiecare județ în parte, sunt 42 de județe… La sfârșitul conferinței vă pot da acest material.

Reporter: Mulțumesc. Şi o rugăminte: puteți să ne spuneți un studiu al unor cercetători români la care ne putem documenta în privința modului în care este transmis virusul în comunitatea românească?

Valeriu Gheorghiţă: Vă referiți la principalele căi de transmitere?

Reporter: Da, dar să fie al unor cercetători români.

Valeriu Gheorghiţă: Nu ştiu un astfel de studiu. Ceea ce s-a concluzionat până la acest moment sunt datele disponibile la nivel internațional. până la urmă, comportamentul populației este similar de la o ţară la alta, existând, sigur, mici diferențe care ţin de cultura fiecărei ţări, însă calea de transmitere primordială rămâne cea respiratorie prin picături de secreții respiratorii. Sub 15% dintre cazurile care sunt diagnosticate au ca şi cale de transmitere de pe suprafețe contaminate. Deci, procentual este de departe dominantă calea respiratorie de transmitere.

Reporter: Am înțeles, dar nu am fi putut, nu avem specialiști care ar fi putut întocmi un astfel de studiu?

Valeriu Gheorghiţă: Ca să demonstrăm secretul lui Polichinelle? Nu ştiu dacă acest obiectiv face parte din prioritatea cercetătorilor, la acest moment, având în vedere că se cunosc aceste căi de transmitere. Nu cred sau nu estimăm, sau nu anticipăm că în România calea de transmitere este diferită faţă de ceea ce se întâmplă la nivel global.

Reporter: Da, am înțeles. Ideea era că tot timpul luăm studiile din altă parte, dar noi nu …

Valeriu Gheorghiţă: Sunt recomandări şi date precizate de către Organizația Mondială a Sănătății, de către Centrul European de Control al Bolilor, care face o analiză la nivel european, chiar la nivel global, mondial. Adică, nu luăm modelul unei ţări, luăm date centralizate şi care sunt girate de agenții mari de reglementare şi de organisme internaționale.

Reporter: Am înțeles.

Reporter: Voiam să vă întreb, în rândul persoanelor care s-au infectat după prima sau a doua doză, au existat cazuri grave care au avut nevoie de internare sau de terapie intensivă?

Valeriu Gheorghiţă: Sigur, după cum a fost prezentată şi analiza din săptămâna precedentă, s-au înregistrat şi decese la cazurile care au făcut infecție cu SARS-CoV-2 la un interval de timp după vaccinare. Pentru cei care au fost diagnosticați cu infecție SARS-CoV-2 după prima doză, vă readuc aminte, timpul mediu era de circa 10 zile de la prima doză, 10-11 zile, ceea ce înseamnă că era în fereastra de apariție a anticorpilor. Practic, nu apăruseră încă anticorpii protectori de după prima doză, deci practic erau persoane care, din punct de vedere al riscului, este similar cu o persoană nevaccinată, iar în ceea ce priveşte persoanele care au fost diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 după ce au primit cea de-a doua doză, procentual era un număr foarte mic, 77 de persoane din cei diagnosticați cu  infecție SARS-CoV-2 după prima doză erau în rândul celor, practic, 89 de decese și din cele 89 de decese, doar 12 persoane erau dintre cei care fuseseră diagnosticați cu SARS-CoV-2 după cea de-a doua doză, ceea ce înseamnă că după cele două doze, beneficiile sunt mult mai mari, însă analiza efectuată de noi pe rata de fatalitate arătau o reducere de cel puțin 100 de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate. Practic, rata de fatalitate la cazurile de COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2%, iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%.

Reporter: În ceea ce privește persoanele infectate după a doua doză, cam la câte zile a apărut infecția?

Valeriu Gheorghiță: Infecția a fost în primele 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Reporter: Şi aş mai avea o întrebare legată de o declarație a prim-ministrului de ieri, spunea au fost contractate mai multe doze pentru a avea şi pentru anul viitor. Avem un plan pentru vaccinare anul viitor?

Valeriu Gheorghiță: Depinde foarte mult de evoluția situației epidemiologice atât din România, cât și de noile indicații de vaccinare și anume, în mod deosebit ar fi importantă indicația de administrare la persoanele sub 18 ani sau sub 16 ani, dacă facem referire la vaccinul de la compania Pfizer, așa încât cred că este foarte bine să avem asigurată o anumită cantitate de vaccinuri pentru un scenariu cu care s-ar putea sau nu să ne confruntăm.

Reporter: Din datele pe care le aveți dumneavoastră, există centre unde sunt liste de așteptare, însă nu s-a trecut la notificarea persoanelor?

Valeriu Gheorghiță: Da, există. Sunt centrele care, după cum ne aducem aminte, pe 15 martie au fost deschise majoritatea centrelor care erau disponibile la nivel naţional. O parte, marea majoritate erau deja funcționale și aveau activitate de vaccinare, un număr mic de centre au fost deschise pentru posibilitatea de programare în lista de așteptare. Nu au activitate de vaccinare, însă ele vor fi deschise în perioada imediat următoare și persoanele care și-au rezervat acel loc pe lista de așteptare evident că vor beneficia primele de programare în respectivele centre.

Reporter: Care este ponderea acestora?

Valeriu Gheorghiță: Sub 15%. 15%-20% dintre centre nu au în momentul de față activitate de vaccinare. În următoarele două săptămâni vor fi operaționalizate.

Reporter: Şi ca un orizont de timp pentru cei 760.000 de oameni înscriși pe listele de așteptare, când vor primi prima doză, când vor fi notificați?

Valeriu Gheorghiță: Fiecare persoană care se află în lista de așteptare a unui centru are un timp de așteptare. Acest timp de așteptare diferă de la un centru la altul, în funcție de capacitatea de vaccinare a fiecărui centru. Sunt centre care au un cabinet de vaccinare, deci, practic, vaccinează 60 de persoane pe zi și dacă ai o listă de așteptare de 6.000 de persoane, ne imaginăm că timpul de așteptare va fi mai lung, iar dacă am un centru unde am 6.000 de persoane, dar are 10 cabinete de vaccinare și vaccinează 600 de persoane pe zi, practic, în 10 zile finalizează lista de așteptare. Deci de aici există această diferență între timpul de așteptare de la un centru la altul, însă în momentul în care va fi disponibilă în perioada următoare afișarea timpului de așteptare pentru fiecare persoană care se află în lista de așteptare a unui centru, atunci fiecare va putea să decidă, în funcție de timpul de așteptare, pe ce centru dorește să rămână.

Reporter: Şi ca o completare, dacă îmi permiteți, vă gândiți să operaționalizați cumva aceste centre, adică unde sunt liste de așteptare…

Valeriu Gheorghiță: Evident, de asta au fost deschise, nu sunt centre care rămân pe o linie închisă. Ele au fost deschise, aceste liste de așteptare, pentru centrele unde aveam certitudinea că vor fi deschise. Noi așteptam, practic, alocarea dozelor de vaccin din tranșele care urmează și vom deschide aceste centre cu prioritate. Primele 12 centre se deschid, care au liste de așteptare pe 6 aprilie, de la compania Moderna, următoarele, pe 13 aprilie.

Reporter: Întrebarea era dacă o să trimiteți mai multe doze unde sunt liste de așteptare mai mari.

Valeriu Gheorghiță: Nu neapărat. Depinde, repet, de capacitatea de vaccinare a respectivului centru. Lungimea listei de așteptare nu este corelată cu timpul de așteptare.

Reporter: Bună ziua! Voiam să vă întreb cum justificați neplăcutul incident de ieri de la centrele de vaccinare Romexpo.

Valeriu Gheorghiță: Am explicat în cursul zilei precedente. În condiții normale, vinerea, în ziua de vineri, se transmite necesarul de doze pentru următoarele trei zile, sâmbătă, duminică și luni către centrele regionale de depozitare. De la nivelul centrelor regionale de depozitare se eliberează acest număr de doze pentru cele trei zile. Se pare că a fost vorba despre o subestimare a numărului de doze, așa încât în anumite centre a existat, practic, o lipsă temporară, de câteva ore, a dozelor de vaccin. S-a recuperat acest timp. Toate persoanele au fost vaccinate, dar, sigur, este o situație pe care nu ne-o dorim și pe care nu ne-am dorit-o, însă, din păcate, se întâmplă și asemenea situații. La un volum extraordinar de mare de muncă, putem să ne confruntăm și cu asemenea situații, însă cred că pe viitor oamenii vor fi mult mai atenți când se fac aceste estimări. Există un reglaj foarte fin, aș putea să vă spun, pentru că, pe de o parte, coordonatorii centrelor se tem să nu rămână cu doze suplimentare care pot expira, pot ieși din acea fereastră de cinci zile de stabilitate la două grade, pentru că vorbeam de centre care aveau vaccin de la Pfizer. Pe de altă parte, nici nu vor să ceară prea puține, tocmai pentru că avem persoanele care sunt deja programate și nu întotdeauna există o concordanță între câte persoane ai programate și câte persoane se prezintă. Întotdeauna fie se prezintă mai puține, fie se prezintă mai multe persoane care au fost realocate din alte centre, deci există o variabilitate care este greu de acoperit în viața de zi cu zi, dar de cele mai multe ori nu sunt probleme.

Reporter: Mulțumesc. Şi încă o întrebare, dacă vă rog. Ministrul sănătății a precizat ieri, într-o declarație, că urmează să aibă un proiect comun alături de ministrul culturii pentru a relua activitatea evenimentelor cu public și a precizat că testarea și vaccinarea sunt esențiale. Aveți în vigoare ceva strategie de prioritizare în această direcție sau vreun plan?

Valeriu Gheorghiţă: Nu.

Reporter: Mulţumesc!

Valeriu Gheorghiţă: Cu plăcere.

Reporter: Bună ziua. Spuneați că 13.000 de persoane au contractat virusul după prima doză. Ce au făcut? Au mai făcut rapelul sau cam care e procedura în acest caz? Chiar dacă nu au făcut boala, la asta mă refer.

Valeriu Gheorghiţă: Procedura în momentul de față prevede efectuarea și a dozei de rapel, evident, cu condiția ca respectiva persoană să fie în plină stare de sănătate, deci după vindecarea episodului infecțios și în condițiile în care nu prezintă semne clinice de boală. Practic, trebuie să se rezolve episodul infecțios, să trecem de perioada de convalescență, așa încât, da, parte dintre ele sunt și vaccinate cu cea de-a doua doză.

Reporter: Nu, mă refer la prima doză. Asta înseamnă că trebuie să se reprogrameze ca să treacă toată perioada…?

Valeriu Gheorghiţă: Nu, se remodifică data rapelului. Fiecare persoană în momentul de față are disponibilitatea din platformă să editeze data celei de-a doua doze și să-și programeze pe un interval, de pildă, de 42 de zile, dacă vorbim de vaccinul de la Pfizer, pe un interval de 35 de zile pentru vaccinul de la Moderna sau 12 săptămâni pentru vaccinul de la AstraZeneca.

Reporter: Fiecare persoană în parte trebuie să facă treaba asta, cu condiția să se simtă bine, că dacă nu se simte bine, nu cred că poate să…

Valeriu Gheorghiţă: Se poate face această editare și chiar dacă am trecut de data la care trebuia să mă vaccinez la rapel. Adică, o persoană are posibilitatea să intre pe contul din platformă și să-și modifice data chiar dacă a trecut de momentul la care trebuia să facă rapelul.

Reporter: Am înțeles. Mulțumesc mult!

Valeriu Gheorghiță: Cu plăcere!

Reporter: Bună ziua! Voiam să vă rog dacă vreți să ne explicați mai bine cum se va desfășura mai exact vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.

Valeriu Gheorghiță: Este un draft la acest moment, încă se lucrează la aceste detalii. Avem nevoie și de consultarea cu colegii din rețeaua de medicină de familie. Este în momentul de față în curs de elaborare, dar principiile mari vi le pot prezenta. Fiecare medic de familie va avea un ID creat în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor. Practic, cabinetul unde înregistrează fiecare vaccinare, fiecare persoană vaccinată, își va efectua catagrafia persoanelor, pacienților din listă și, zilnic, noi am considerat că un număr de circa 20 de persoane este rezonabil, care să fie vaccinate în fiecare zi după un program de 5 zile pe săptămână, de luni până vineri. Însă medicii de familie vor avea posibilitatea să-și facă programul în funcție de cum au activitatea la cabinet, așa încât nu trebuie să vaccineze zilnic. Important este ca într-o săptămână să avem acel estimat de persoane vaccinate. Fiecare persoană vaccinată va fi înregistrată în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor și restul procedurilor se derulează după cele deja existente. Procedura de vaccinare rămâne neschimbată, supravegherea post vaccinare rămâne neschimbată; ceea ce încercăm suplimentar este să distribuim odată cu vaccinurile și seringile și acele, așa încât să asigurăm aceste materiale necesare pentru derularea procesului de vaccinare. Și, de asemenea, un lucru suplimentar, probabil că numărul necesar de doze va fi alocat pentru o perioadă de două săptămâni. Așa încât, la nivelul fiecărui județ, spre deosebire de vaccinarea antigripală, în care medicii de familie se deplasează la DSP ca să-și ridice dozele, în această situație vom organiza transport special pentru distribuirea dozelor către cabinetele de medicină de familie. Cam acestea sunt, în linii mari, principiile după care se va desfășura activitatea de vaccinare și programarea, așa cum am mai spus, nu se va efectua în platformă, fiind doar ID-uri în create Registrul Electronic Național al Vaccinărilor. Prioritizarea persoanelor din listă va respecta prioritățile din strategie. Adică vor fi vaccinate cu prioritate, în primul rând, persoanele vulnerabile, cei vârstnici, cei cu boli cronice și rând pe rând, ajungem și la cei din etapa a treia, din populația generală.

Reporter: Medicii vor fi plătiți în plus pentru această activitate?

Valeriu Gheorghiță: În Ordonanța de Urgență numărul 3 din 2021 există un articol care prevede plata medicilor de familie în această activitate de vaccinare, în cabinetele proprii. Deci, vor fi remunerați conform cadrului normativ actual.

Reporter: Spuneați că, până la urmă, în acest moment, 50% din totalul medicilor de familie şi-au dat un…

Valeriu Gheorghiță: Este un, dacă vreți, un sondaj efectuat de către patronatul medicilor de familie și care mi-a fost pus la dispoziție în aceste zile, în care exista o disponibilitate de circa 55% dintre medicii de familie de a participa la acest demers atunci când, sigur, vor fi solicitați în acest sens. Drept pentru care ne așteptăm undeva la 50-55%. Sigur, eu îmi doresc să fie acest procent cât mai mare, pentru că cu cât vor fi mai mulți implicați, cu atât vom putea accelera procesul de vaccinare, însă orice coleg care își dorește să participe, este binevenit.

Reporter: Rămâne tot jumătatea lunii aprilie, nu? Data la care…

Valeriu Gheorghiță: Mai degrabă, pentru că e o activitate pe care ne dorim să o pregătim extrem de bine și foarte riguros, așa cum spunea domnul secretar de stat, vrem să organizăm webinarii și sesiuni de training cu medicii de familie, grupat pe mai multe județe, încât să fie explicate în detaliu toate etapele care presupun această strategie de vaccinare și modalitatea, sigur, de înregistrare a datelor în RENV, chiar dacă majoritatea dintre dumnealor știu și au experiență de a opera în acest registru electronic, totuși, este un modul special pentru adulți care nu este superpozabil 100% peste Programul Național de Vaccinare la copii.

Reporter: Şi a doua întrebare, dacă toţi cei care se află în acest moment pe lista de așteptare au siguranța vaccinării.

Valeriu Gheorghiță: Da.

Reporter: Mulţumesc.

Reporter: Bună ziua! Eu, personal, am stat de vorbă cu mai mulți medici de familie şi mi-am făcut o listă cu principalele nemulțumiri. Spun că vor un tarif mai mare, în centrele de vaccinare se plătește 90 de lei. Ei primesc, conform legii, 26 de lei. Vor bani pentru dezinfectanți, seringi, adrenalină și nu vor să facă raportarea prin tablete de la STS, ci prin platforma lor, pe care fac și raportarea pentru vaccinul gripal. Cum vi se pare?

Valeriu Gheorghiță: Orice solicitare mi se pare absolut în regulă să fie discutată și să fie, până la urmă, luate niște decizii în comun și cu care toată lumea să fie de acord. Nu sunt pe principiul că există cineva care cunoaște și deține adevărul absolut. Tocmai de aceea ne dorim să pregătim acest moment în comun cu colegii din rețeaua de medicină de familie, care au o experiență foarte mare în programul de vaccinare. În ceea ce privește modalitatea de plată, pot să vă spun că am trimis o adresă către Ministerul Sănătății tocmai pentru a evalua cadrul normativ actual în vederea remunerării colegilor din rețeaua de medicină de familie pentru această activitate de vaccinare. Există deja prevederi în ordonanța de urgență numărul 3, însă aici trebuie discutat, sigur, punctual cu reprezentanții asociațiilor de medicină de familie dacă sunt suficiente modalitățile respective, dacă necesită schimbare. Deci, aceste lucruri depășesc atributul pe care eu îl am în cadrul Comitetului. În ceea ce privește aprovizionarea cu materiale sanitare, am luat în calcul în mod deosebit ceea ce mi se pare prioritar, distribuirea de seringi și ace, tocmai pentru a asigura că acest demers poate să fie puse în practică; pentru celelalte materiale, sigur, iarăși mi se pare absolut rezonabil ca să existe un acces la aceste materiale, fie să fie distribuite ca atare, fie să existe un fond din care pot să fie achiziționate. Mai multe detalii… iar în ceea ce privește introducerea datelor în RENV nu are importanță de pe ce dispozitiv se introduc, până la urmă, este vorba de aceeași platformă care poate să fie accesată după orice dispozitiv electronic, cu condiția să ai credențiale necesare, adică datele de logare.

Reporter: Bun. Şi aș vrea să vă întreb și despre testarea anticorpilor, că a început să fie o modă. Există un prag de la care ne putem simți în siguranță în ceea ce privește îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2?

Valeriu Gheorghiță: Este o întrebare foarte bună și actuală aș putea spune. Nu s-a stabilit un cut-off de la care avem certitudinea 100% a protecției sau un cut-off de la care știm că nu suntem suficient de protejați. Dacă nu uităm la modelul de evaluare, dacă vreți, de la celelalte tipuri de vaccinuri vă pot da exemplul vaccinării împotriva hepatitei B, unde știm că peste zece unități se consideră un titru protector. Sunt persoane care au 100 de unități, 1.000 de unități, nu înseamnă că cele care au mai mult sunt mai protejate. Cu siguranță vor fi stabilite aceste valori-prag de la care se consideră cu o persoană nu a dezvoltat un răspuns imun insuficient, însă avantajul este că după vaccinarea împotriva COVID-19 avem și o activare a răspunsului imun de tip celular, ceea ce înseamnă că nu doar răspunsul imun umoral este determinant pentru protecția față de această infecție, ci și răspunsul imun celular care, repet, este activat într-o măsură importantă în urma vaccinării.

Reporter: Bună ziua! Puteți să îmi spuneți, vă rog, câte persoane infectate cu SARS-CoV-2 s-au vaccinat după ce s-au vindecat?

Valeriu Gheorghiţă: Da. Din cele care făcuseră deja prima doză și care s-au…?

Reporter: Nu, nu, nu.

Valeriu Gheorghiţă: Nu am această situație, pentru că nici nu ar fi una reală și vă spun de ce: pentru că știm că avem un procent de 30-40% din persoane care fac infecții asimptomatice și nu știu nici ele și nici noi că au avut această infecție în antecedente. Putem ști, eventual, la persoanele care au avut o boală simptomatică sau au fost diagnosticate cu un test pozitiv, dar impactul, o estimare reală, e aproape imposibil să putem avea.

Reporter: A doua întrebare este legată de numărul persoanelor care se află pe listele de așteptare. Sunt mai puțin de un milion de români pe aceste liste. Ce aveți de gând să faceți ca să creșteți încrederea oamenilor să se vaccineze mai mulți, să se înscrie mai mulți pe aceste liste?

Valeriu Gheorghiţă: Eu pot să vă spun că de la debutul etapei a treia, din 15 martie, avem un număr relativ constant, de peste 750.000 de persoane în listele de așteptare, în condițiile în care, repet, peste 200.000 de persoane au fost deja programate, peste 310.000 au fost persoane deja notificate, ceea ce înseamnă că există această dinamică și vă dădeam exemplul ultimelor 24 de ore: 42.000 de persoane s-au înscris pe listele de așteptare și alte 42-43 de mii de persoane au fost modificate. Deci, practic, dacă noi rămânem cu o listă de așteptare la peste 700.000 de persoane, constant, în condițiile în care zilnic preluăm persoane din liste de așteptare în centre pentru programare și vaccinare, din punctul meu de vedere, este în regulă. Desigur că avem un număr mare de persoane care nu au optat să se înscrie pe aceste liste de așteptare, fie că doresc deschiderea altor centre, fie că așteaptă un alt tip de vaccin, de pildă, de la Johnson&Johnson, fie sunt persoane care așteaptă să se vaccineze prin rețeaua de medicină de familie. Deci numărul persoanelor înscrise pe lista de așteptare nu reflectă intenția de vaccinare.

Reporter: Şi dacă îmi mai permiteți, aş mai vrea să vă mai întreb ceva. Am observat pe acea harta interactivă că la Timiș, de pildă, sunt foarte multe doze de vaccin AstraZeneca nefolosite, disponibile în jur de 8.000 și, de exemplu, în București și în Ilfov, unde avem o incidență foarte mare sunt aproximativ 10.000 de persoane care ar dori să se vaccineze cu AstraZeneca. Aveți de gând să le mutați de la Timiș la București și Ilfov?

Valeriu Gheorghiţă: Nu neapărat de mutat. Putem să, şi luăm în calcul și facem periodic această analiză, de a deschide cabinete noi de vaccinare, inclusiv cu vaccin de la compania AstraZeneca, mai ales în localitățile unde există într-adevăr listă de așteptare pentru aceste centre. Da, este unul dintre indicatorii pe care îi aminteam şi săptămâna trecută, cât de multe persoane sunt pe lista de așteptare într-un anumit judeţ, este un indicator că acolo avem nevoie de mai multe cabinete.

Reporter: Punctual? Să aduceți de la Timiș la Bucureşti?

Valeriu Gheorghiţă: Nu are legătură. Alocarea dozelor se face în funcţie de numărul de persoane programate şi nu în funcţie de numărul de cabinete.

Reporter: Bună ziua! Am văzut cu toții protestele de aseară. Ele vor continua. Aş vrea să îmi spuneți dacă dumneavoastră considerați că aceste proteste afectează şi campania de vaccinare?

Valeriu Gheorghiţă: Evident că există o relație mai mult sau mai puţin directă şi cu campania de vaccinare. Eu cred că fiecare are libertatea să-şi manifeste punctul de vedere aşa cum consideră de cuviință, atâta timp cât nu pune în pericol sănătatea altor persoane. Ceea ce mi se pare determinant şi ceea ce eu cred că este de datoria noastră, este să explicăm oamenilor pe înțelesul lor cât de importantă este vaccinarea, beneficiile vaccinării, riscurile de a se îmbolnăvi şi aşa mai departe, aşa încât, ceea ce noi ne dorim şi obiectivul nostru este să amplificăm tot ce înseamnă comunicare şi informare în rândul populației şi sunt convins că oamenii vor avea maturitatea necesară să înțeleagă aceste lucruri.

Reporter: A declarat premierul, cred că ieri, că este posibil să vaccinăm peste zece milioane de persoane mai devreme de septembrie, respectiv în august. Aş vrea să ne spuneți dacă este posibil acest lucru, dacă vom avea suficiente centre şi suficiente doze de vaccin?

Valeriu Gheorghiţă: Da, este posibil să se întâmple acest lucru. Vom avea suficiente doze chiar în perioada celui de-al doilea trimestru, începând cu aprilie, mai, iunie, încât să asigurăm acel procent de imunitate colectivă. Strategia noastră prevede crearea infrastructurii necesare ca să asigure accesul unui număr mare de persoane la vaccinare. Luând în calcul centrele deja existente, cele care pe urmează să le mai deschidem, la care se adaugă vaccinarea cu centrele mobile, vaccinarea în cabinetele medicilor de familie şi în centrele care vor putea fi organizate în unitățile economice de care aminteam, cred că vom reuși să creștem suficient de mult numărul de persoane vaccinate,  în limita dozelor disponibile. Aşa cum menționa şi domnul secretar de stat, ceea ce noi avem la acest moment sunt niște estimări ale unui calendar de livrare și, după cum știm, au existat o serie de modificări ale calendarului inițial. Tocmai de aceea, trebuie să mergem pe date reale, pe date concrete care până la urmă sunt disponibile de la o lună la alta și e foarte greu să faci o perspectivă reală pe următoarele 3-6 luni. Însă, pot să vă spun că din dozele contractate putem să atingem într-adevăr acest prag de imunizare colectivă chiar mai repede de septembrie și vom avea și infrastructura necesară prin care să asigurăm acest lucru.

Reporter: Mai permiteți o întrebare, o completare, de fapt. La începerea vaccinării și în cabinetele de familie, ați stabilit câte doze vor primi, câte persoane vor putea să vaccineze zilnic?

Valeriu Gheorghiță: Aproximativ 20 de persoane pe zi am considerat un număr inițial, în funcție de ritmul de vaccinare, de activitatea propriu-zisă de la fața locului, cred că vom putea să modificăm acest număr estimat, fie să-l reducem, fie să-l creștem în funcție de adresabilitate, de intenția de vaccinare și de numărul de persoane aflate în lista fiecărui medic de familie. Practic, asta înseamnă că pe o săptămână, un medic de familie ar putea să vaccineze aproximativ 100 de persoane pe săptămână. Și dacă vorbim de circa 5.000 de medici de familie la care eu mă aștept să participe de la nivel național, asta înseamnă într-o săptămână aproximativ 500.000 de persoane, ceea ce este un număr important.

Reporter: Am observat că pe pagina RoVaccinare sunt mulți care întreabă cam cât au de așteptat pe listă. Se poate oferi un orizont, platforma poate să-l ofere?

Valeriu Gheorghiță: Platforma poate să ofere acest orizont. Să știți că noi avem discuții împreună cu colegii de la STS zilnic, chiar de mai multe ori, legat de diverse aspecte ce țin de modalitatea de programare. Trebuie să menționăm încă de la început că acest timp de așteptare va fi variabil la aceeași persoană de la o perioadă la alta. În funcție de câte persoane se înscriu pe respectiva listă și de categoria prioritară din care fac parte și, de asemenea, de capacitatea și ritmul de vaccinare al unui centru, așa încât s-ar putea să fie persoane care se înscriu pe lista de așteptare a unui centru și vor avea 200 de zile de așteptat, dar care s-ar putea să se modifice, după o săptămână să scadă considerabil acest timp de așteptare, și centre în care, sigur, e o perioadă mai mică de așteptat. Însă indiferent de cum ar fi, eu îmi doresc să existe această estimare a timpului de așteptare, tocmai pentru că orice persoană trebuie să știe de la început care este durata estimată. Și pot să vă spun că așa se întâmplă și în restul țărilor europene. Avem colegi care sunt programați pentru septembrie la vaccinare. Este firesc să existe acest timp estimat. El va varia și fiecare persoană va putea periodic să vadă care este timpul de așteptare şi cum s-a modificat. În principiu, acest timp de așteptare, teoretic, ar trebui să scadă pe măsură ce deschidem noi cabinete de vaccinare și numărul celor vaccinați va crește.

Reporter: Aş dori să vă mai întreb, referitor la marii operatori economici, cum se va întâmpla, va fi și personal medical care va merge în cabinetele în care…?

Valeriu Gheorghiță: Nu, majoritatea au personal contractual, au servicii de medicina muncii sau servicii medicale asigurate, în baza asigurărilor medicale pe care angajații le au. Deci, practic, au relații contractuale de prestări servicii cu furnizori de servicii medicale. Cei mai mari dintre ei au chiar cabinete medicale în incinta unității respective, unde se pot organiza aceste activități de vaccinare.

Reporter: Şi vor primi vaccinurile și toate materialele de care…?

Valeriu Gheorghiță: Se va face la fel, lista celor care doresc să se vaccineze, vedem câte persoane sunt, ce număr de doze ar avea nevoie și în felul acesta se vor aloca respectivele doze și se va vaccina personalul respectiv. Din punctul nostru de vedere, este un demers lăudabil, având în vedere că persoanele respective, altfel, e nevoie să fie vaccinate în centrele deja existente; deci, practic, degrevează sistemul actual de o bună parte dintre persoanele care doresc să se vaccineze. În momentul în care vom avea cu prioritate cele mai multe persoane care se vaccinează din etapa a treia, mi se pare absolut firesc să dăm posibilitatea tuturor celor care vor să se vaccineze, când avem și dozele necesare, să facă acest lucru.

Reporter: Aş mai avea și eu o întrebare. Ați avut de curând o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase și aș vrea să ne spuneți dacă există din partea lor o dorință de a vă sprijini în acest sens cu, nu știu, cabinete…?

Valeriu Gheorghiță: Am avut un semnal de la anumite județe de punerea la dispoziție a unor spații aferente acestor lăcașe de cult, spații care, sigur, sunt în dependințele unde erau, se țineau diverse întruniri, care în momentul de față, știm foarte bine că nu mai au loc din cauza condițiilor de pandemie și care pot îndeplini condițiile necesare pentru organizarea unor cabinete de vaccinare, însă nu, nu s-au înființat la acest moment centre în acele spații. Sigur că este important să avem și resursa umană care să deservească acele cabinete, însă, da, există o disponibilitate în acest sens.

Reporter: Cele 156 de centre care vor fi deschise noi, Moderna și Pfizer, vor funcționa pe liste de așteptare sau se vor programa oamenii direct?

Valeriu Gheorghiță: Cele cu Moderna au deja listă de așteptare, la cele cu Pfizer, majoritatea nu au listă de așteptare, însă în momentul în care vor fi deschise, vor avea listă de așteptare, tocmai pentru a fi echitabili cu toată lumea și persoanele, după ce se înscriu în listă, sunt alocate respectând criteriile de prioritizare în respectivele centre, așa cum am făcut, de altfel și cu cele deschise recent, pe 20 martie. Mulțumim frumos!

Andrei Baciu: Mulțumim foarte mult, o zi plăcută!

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close