Actual expres 2

Consultările politice ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Ivan Korčok

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 16 februarie 2021, consultări politice cu Ivan Korčok, ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației slovace o efectuează la București, la invitația omologului român.

Vizita înaltului oficial slovac reflectă obiectivul împărtășit de România şi Republica Slovacă privind aprofundarea dialogului politic, dinamizarea cooperării economice şi sectoriale și coordonarea pe temele de interes comun la nivel UE, regional și internațional. În cadrul consultărilor politice, șeful diplomației române a apreciat dialogul substanțial și frecvent între România și Slovacia, atât la nivel înalt, cât și la nivel de lucru, și a făcut referire la oportunitățile pe palier economic și sectorial ce pot fi fructificate în relația bilaterală – de exemplu în domeniul educației, în domeniul muncii, în domeniul afacerilor sociale, afacerilor interne sau în domeniul apărării.

În ceea ce privește agenda europeană, discuţiile s-au axat, în principal, pe coordonarea în cadrul UE, gestionarea pandemiei de COVID-19, Planul de relansare economică, Conferința privind viitorul Europei, politica de extindere a UE și Vecinătatea Estică. În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii Europene, cei doi omologi au exprimat susținerea pentru acest proces, ca fiind singura opțiune pentru asigurarea păcii, a stabilității și a bunăstării în vecinătatea UE, în special în Balcanii de Vest.

De asemenea, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate de pe agenda regională și internațională. În contextul discuțiilor privind cooperarea la nivel regional, cei doi miniștri ai afacerilor externe au abordat cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări și proiectele strategice de interconectare regională avute în vedere la nivel regional, de exemplu calea ferată Constanța-Gdansk/Rail2Sea sau Via Carpathia, care implică ambele state – România și Slovacia. În plus, cei doi miniștri au abordat și susținerea fermă din partea României și a Slovaciei pentru întărirea relației transatlantice și securitatea Flancului Estic al NATO.

Cei doi șefi ai diplomațiilor română și slovacă au susținut, în contextul vizitei, declarații de presă.

 

Regăsiți mai jos transcrierea declarațiilor de presă ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu și ale omologului slovac cu acest prilej:

Ministrul Bogdan Aurescu:

Stimate domnule ministru, dragă Ivan,

Bun venit, încă o dată, la București. Mă bucur foarte mult că efectuați această vizită în România – prima vizită a dumneavoastră în România de la preluarea mandatului de ministru al afacerilor externe și al afacerilor europene.

Am avut astăzi discuții foarte consistente, foarte bune, pentru că relația dintre România și Republica Slovacă este o relație excelentă. Există numeroase oportunități, numeroase elemente de construcție, despre care am discutat astăzi.

Dincolo de legătura istorică, de legătura foarte strânsă de prietenie, avem un dialog într-adevăr substanțial, frecvent, atât la nivel înalt, cât și la nivel de lucru. Prim-ministrul României și prim-ministrul Republicii Slovace au avut recent o discuție telefonică foarte bună. Tocmai v-ați întâlnit cu prim-ministrul României. Sperăm ca dialogul dintre noi să se intensifice tot mai mult în perioada următoare.

Aș dori, de la început, să exprim recunoștința României față de autoritățile centrale și locale slovace și față de poporul slovac pentru modul exemplar în care partea slovacă cinstește memoria militarilor români care au luptat pentru eliberarea teritoriului slovac în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În cadrul discuției noastre, am avut prilejul să abordăm atât stadiul relațiilor bilaterale, dar și o serie de teme importante, de actualitate, de pe agenda europeană, internațională și de securitate.

Am exprimat convingerea că, în ceea ce privește relațiile noastre economice, vom reuși să creștem nivelul atât al schimburilor comerciale, cât și al investițiilor reciproce. De altfel, în 2019, aveam deja un nivel record, de 3.4 miliarde de euro – schimburi bilaterale. Anul trecut, în ciuda pandemiei care a afectat, într-o anumită măsură, nivelul relațiilor noastre economice, am avut aproape 3 miliarde de euro schimburi, ceea ce este foarte important.

Am discutat despre modul în care putem să creștem cooperarea noastră bilaterală foarte bună, la nivel sectorial, în domeniul educației, în domeniul muncii, în domeniul afacerilor sociale, afacerilor interne, în domeniul apărării. Sunt convins că vom putea și în continuare să găsim noi oportunități de dezvoltare și proiecte comune.

Îmi face, de asemenea, plăcere să constat că protecția acordată de România persoanelor aparținând minorităților naționale, inclusiv celor care aparțin minorității slovace din România, se reflectă în integrarea foarte bună a etnicilor slovaci în societatea românească, minoritate care reprezintă un veritabil „pod” între cele două state. Salut, în același timp, integrarea foarte bună a cetățenilor români care trăiesc în Slovacia în societatea statului dumneavoastră.

Am discutat cu domnul ministru și despre efectele crizei pandemice, despre provocările fără precedent pentru întreaga lume, dar și pentru economiile și pentru societățile noastre, un context care pune în evidență, mai pregnant decât oricând, importanța coordonării strânse la nivel european. Și este foarte important că avem un efort coordonat în ceea ce privește obținerea și livrarea de vaccinuri pentru că, fără îndoială, dacă nu ar fi existat un astfel de efort coordonat de către Comisia Europeană, cu siguranță lucrurile ar fi stat mult mai prost din punct de vedere al asigurării sănătății populațiilor noastre.

Vom mai discuta, de altfel, și pe parcursul dejunului de lucru, despre multe alte teme. Am discut deja despre o parte dintre acestea, cum ar fi, de pildă, importanța Inițiativei celor Trei Mări. Este o platformă regională foarte importantă, la care ambele state participă și unde România este interesată de promovarea de proiecte strategice de interconectare, de exemplu calea ferată Constanța-Gdansk/Rail2Sea sau Via Carpathia, care implică ambele state – România și Slovacia.

Am discutat și vom mai aborda aspecte care țin de refacerea rapidă a economiilor noastre, cu sprijinul Uniunii Europene. Mă refer aici la importanța aplicării cât mai curând a Cadrului Financiar Multianual și a Planului de relansare economică.

Am amintit deja – și vom mai aprofunda în cursul dejunului de lucru – aspectele care țin de Conferința privind viitorul Europei, care este un foarte bun prilej pentru a fructifica „lecțiile învățate” în timpul acestei crize pandemice, o oportunitate foarte bună de a avea dezbateri aplicate cu cetățenii europeni, pentru a reuși să găsim soluții pentru o mai bună integrare, pentru a aduce Uniunea mai aproape de cetățeni, pentru a asigura prosperitatea și securitatea de care cetățenii europeni au nevoie.

Am abordat și aspecte care țin de vecinătatea noastră. Sunt deosebit de interesat de ceea ce domnul ministru ne va spune în legătură cu turneul pe care l-a efectuat în Balcanii de Vest, pentru că atât România, cât și Slovacia sunt state care susțin aceste țări, susțin procesul de extindere a Uniunii Europene, perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, care este, de altfel, singura opțiune solidă pentru pace, pentru stabilitate, pentru bunăstare pe termen lung în regiune și pe continent.

De asemenea, am amintit despre provocările din Vecinătatea Estică, mai ales cele care se referă la Republica Moldova, și am menționat susținerea României pentru eforturile de reformă democratică și pro-europeană ale noului Președinte al Republicii Moldova.

Nu am putut să nu discutăm, de asemenea, și despre relația dintre Uniunea Europeană și Rusia. De altfel, peste doar câteva zile, pe 22 februarie, la Bruxelles, vom discuta, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, despre relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia. Cu această ocazie, vom discuta despre întregul context care s-a creat, în ultima perioadă, în relația dintre Uniunea Europeană și Rusia. După cum cunoașteți, România a condamnat reținerea, la întoarcerea în Rusia, a opozantului politic Alexei Navalnîi, apoi condamnarea acestuia.

Nu am putut să nu constatăm modul în care a fost organizată vizita Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, domnul Borrell, modul în care a fost organizată conferința de presă care a urmat discuțiilor de la Moscova, inclusiv expulzările de diplomați europeni care au avut loc în timpul acelei vizite. Toate aceste aspecte ne arată că Rusia este mai degrabă angajată pe o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană, decât pe o poziție de deschidere. Și vom aborda toate aceste aspecte în cursul discuțiilor noastre de luni, din cadrul Consiliului Afaceri Externe, pentru a trage concluziile care se impun și pentru a lua măsurile care sunt necesare.

De asemenea, vom mai discuta, în cursul dejunului nostru de lucru, și despre relația transatlantică. România și Slovacia sunt state care susțin o relație transatlantică puternică, solidă, mai ales în actualul context, în care există o nouă administrație la Washington, care dorește nu doar repararea acelor aspecte care au fost deteriorate în ultimii ani, dar, de asemenea, o întărire, o consolidare, o aprofundare a relației transatlantice. Așa cum am spus de mai multe ori, avem o singură comunitate de valori și de securitate pe cele două maluri ale Atlanticului, care este extrem de importantă pentru securitatea și prosperitatea noastră. Cu siguranță vom discuta și despre securitatea Flancului Estic al NATO și mai sunt multe alte teme pe care le avem pe agendă.

Un ultim element la care aș vrea să mă refer: am amintit în discuția noastră și despre măsurile restrictive care au fost adoptate recent, la graniță, de către autoritățile germane și care au afectat, în ultima vreme, în special transportatorii, inclusiv transportatorii români. Doresc doar să vă informez că Ministerul Afacerilor Externe a întreprins deja demersuri în plan bilateral, pe lângă Ambasada Germaniei de la București. De asemenea, Ambasada României la Berlin întreprinde demersuri pe lângă autoritățile germane, pentru a vedea care sunt soluțiile pentru remedierea acestei situații în cel mai scurt timp. Au fost, de asemenea, demersuri pe lângă Comisia Europeană și, de asemenea, vă informez că Ambasada României la Praga este în dialog cu autoritățile cehe, în vederea asigurării unor soluții care să permită fluidizarea traficului la frontiera cu Germania. Misiunile noastre atât de la Berlin, cât și de la Praga sunt pregătite să ofere sprijin consular specific celor afectați de aceste măsuri.

Vreau să-i mulțumesc, încă o dată, domnului ministru pentru deschiderea pe care a manifestat-o în privința tuturor aspectelor care s-au aflat pe agenda noastră de discuții. Încă o dată, a fost o discuție excelentă. Vom continua, de asemenea, în cele două ore care urmează.

Domnule ministru, dragă Ivan, aveți cuvântul.

 

Ministrul Ivan Korcok:

Thank you very much. Good afternoon,

My dear colleague minister, dear Bogdan,

First of all, many thanks for having me here today, in Bucharest, and for hosting me. I’m very pleased that I finally made it here in person, in Bucharest. We have planned my visit at an earlier stage, but it was not possible because of the pandemic situation. I’m pleased to be here today, in spite of the fact that the pandemic situation, unfortunately, in Slovakia, has worsened. We are struggling with that. We have a very high number of people who are hospitalized with COVID and we cannot break the curve in the increasing number of those who are infected. The only solution that we see in Slovakia is a combination of lockdown and limitations to our public life and a speedy vaccination. I agree entirely with what my colleague has said, that this is an important moment for Europe, because through collective effort in our ability to acquire and order and provide a safe vaccine we will find finally a successful exit of this pandemic, which is the worse threat that human kind has experienced in the last 100 years.

I’m very glad that I’m here today to confirm the excellent bilateral relations between Romania and Slovakia. I subscribe to everything that Bogdan has said. I’d like to say that this closeness is also based on historical, cultural ties, on important events from our history.

Romania enjoys a high reputation and positive sentiment in Slovakia because it was Romanian troops, 240.000 of them, who have had a substantial share and contribution to liberating the territory of Slovakia, during World War II.10.000 of Romanians have lost their lives when liberating Slovakia. That will not be forgotten.

During 1968, which is a gloomy part of our history, Romania has not participated in the invasion of the Warsaw Pact troops. We thank you so much also for agreeing to install a statute of a leader of 1968, the famous Alexander Dubček. That all together not only is an evidence for good political cooperation, but those are the signs of, once again, positive sentiments between our countries.

Indeed, we are members in the EU, we cooperate on a lot of issues. In addition, we are allies within NATO. Finally, this dimension of our bilateral relation is extremely important.

I have confirmed and reiterated, when I’ve meet earlier with your prime-minister as well, Slovak support for Romania’s accession to the Schengen Area. It’s long overdue, because it’s been many years since you’ve fulfilled all the criteria for that. I call on all to finally agree on the accession of Romania to Schengen Area which would be strengthened, I believe, by this. And two, we support Romania’s membership in OECD.

The second point in our bilateral relation that I wanted to underscore is our gratitude for the support that you are extending to our minority living here, in Romania. These people are vivid and living ties between Slovakia. They are loyal citizens and you are a Government which can serve as a really positive example for many in the region of how an identity, a cultural identity of a minority should be promoted. Thank you for that.

The economic cooperation figures have been mentioned. More than 3 billion euros trade turned out between Romania and Slovakia. You are the most important partner in South-East Europe for Slovakia. But there are other opportunities which we would like to explore going beyond the traditional economic cooperation. We have a very vibrant start-up environment in the area of digital innovation. Let’s get those entrepreneurs together. The best thing how we demonstrate good relationship is to help create jobs on both sides. That’s very good.

We have started our conversation and we will continue over lunch with my colleague discussing important international issues. Indeed, I consider it is very important that we will have extensive debate about relationship between EU and Russia at the upcoming Foreign Affairs Council. It’s long overdue that we not only reflect upon the recent visit that was mentioned, but we should also look from a strategic perspective, what we, as the European Union, want to do in order to have relationship with Russia, which, whether we like it or not, has experienced negative developments over the recent years.

I want to say that I don’t think that the European Union can be even blamed for wanting a confrontation with Russia. We are responding to the actions of Russia that unfortunately have contributed in recent years to the worsening of the situation. Here, namely, I have in mind the annexation of Crimea and actions in the East of Ukraine.

I’m looking forward to having an exchange about the Transatlantic relations. Indeed, Romania and Slovakia, we are staunch supporters of Transatlantic relations. I do see o positive momentum coming now, with the new American Administration. We need to strengthen the dialog, we need to, on the European side, identify the areas where we can strengthen the Transatlantic relations and make it fit for the future.

Last but not least, I want to mention the European agenda and here, specifically, our interest in exchanging of views on how we will participate in the Conference on the Future of Europe. I think now it is announced for the 9th of May when it should be opened. This debate is also long overdue. We promised, I remind us all, in 2016, right after the British Referendum, that we will come up with an offer to our citizens, an offer on how the European Union should look like in the future. We cannot further postpone that debate.

I’m looking forward to continuing our discussion, our cooperation and inviting my colleague and friend Bogdan to visit Slovakia, I hope, in not a very distant future, the pandemic will be over soon. I’m certain.

Thank you!

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close