Actual expres 1

Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, o prioritate pentru Guvernul României

În ședința de astăzi, 3 februarie 2021, a fost adoptat HG-ul Ministerului Finanțelor privind aprobarea amendamentului convenit între Guvernul României și Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare la Acordul de împrumut destinat susținerii Proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar. Amendamentul se referă la extinderea temporară a datei limită de tragere a sumelor împrumutului cu 3 luni, în valoare de 250 mil. EURO, respectiv până la 31 martie 2021.

Potrivit elementelor agreate cu BIRD, data limită de tragere urmează a fi extinsă cu până la 4 ani, pentru a permite finalizarea activităților proiectului, inclusiv a centrului de mari arși din cadrul spitalului județean Timișoara, aflat în curs de proiectare. Actualul proiect va fi continuat printr-o finanțare adițională care urmează a fi contractată de la Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare în perioada imediat următoare, pentru a permite realizarea altor două centre de mari arși, centrul din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu și respectiv din cadrul Spitalului Județean Târgu-Mureș.

Acordul de împrumut are patru componente:

  • întărirea furnizării de servicii medicale,
  • îmbunătăţirea administrării şi guvernării sectorului sanitar,
  • întărirea sistemului de sănătate publică pentru a răspunde crizei COVID-19, componentă introdusă în cursul anului 2020 în contextul nevoilor generate de această pandemie,
  • managementul proiectului.

“Am solicitat Băncii Internaționale de Reconstrucție și Dezvoltare extinderea până în 2024 a datei limită de tragere a sumelor din Acordul de Împrumut din 2014, în valoare de 250 milioane de euro. Am obținut acordul pentru extinderea temporară cu 3 luni a datei limită, în condițiile în care termenul prevăzut în acordul inițial a fost 15 decembrie 2020, dată până la care au fost accesate puțin peste jumătate din fondurile disponibile.
Astfel, am deblocat încă 124 de milioane de euro care vor fi puși la dispoziția Ministerului Sănătății pentru susținerea proiectelor destinate îmbunătățirii calității serviciilor medicale și eficientizarea sistemului de sănătate din România, în această perioadă în care resursele financiare sunt atât de importante pentru gestionarea cât mai bună a crizei Covid-19 actuale.”, 
a declarat ministrul finanțelor, Alexandru Nazare.

Informații de background:

Ministerul Sănătăţii este instituția căreia i s-a delegat întreaga autoritate şi responsabilitate pentru realizarea proiectului.

La 17 iunie 2014 a fost semnat la Acordul de împrumut dintre România şi BIRD, în valoare de 250 mil. EUR, destinat proiectului privind reforma sectorului sanitar-îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, ratificat prin Legea nr. 179/2014.

Până în prezent au fost trase din împrumut cca. 126 mil. EUR. Data limită de tragere a sumelor împrumutului, prevăzută în acordul de împrumut, a fost 15 decembrie 2020.

În vederea adaptării prevederilor acordului de împrumut la nevoile actuale ale sectorului, la data de 3 noiembrie 2020 s-a solicitat BIRD restructurarea acordului de împrumut astfel:

  • extinderea datei limită de tragere a sumelor împrumutului cu până la 5 ani și
  • majorarea împrumutului cu 150 mil. EUR pentru a permite realizarea celor două centre de mari arși, centrul din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu și, respectiv, din cadrul Spitalului Județean Târgu-Mureș, precum și alte achiziții de echipamente medicale.

În acest context, s-a convenit cu BIRD ca restructurarea să fie efectuată în 2 faze:

  • prima fază – extinderea datei limită de tragere a împrumutului actual cu 4 ani,
  • a doua fază – contractareafinanțării adiționale, în valoare de 150 mil. EUR, care face obiectul unui acord de împrumut separat.

Prin scrisoarea din 20 noiembrie 2020, BIRD confirmă acceptul său cu privire la extinderea temporară a datei limită de tragere cu cca. 3 luni, respectiv până la 31 martie 2021. În prezent se așteaptă primirea de la BIRD a confirmării extinderii finale cu până la 4 ani (respectiv până în 2024).

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close