Actual 3

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea informală a Consiliului de Securitate al ONU privind libertatea media, siguranța și independența jurnaliștilor din Belarus

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 22 ianuarie 2021, la reuniunea informală a Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU), pe tema libertății media, siguranței și independenței jurnaliștilor din Belarus, organizată de Estonia, în calitate de membru nepermanent al CS ONU.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în intervenția sa, importanța menținerii în atenția comunității internaționale a încălcărilor grave ale drepturilor omului din Belarus, cu accent pe libertatea mass-media. A evidențiat că libertatea de exprimare reprezintă una dintre valorile cele mai importante ale unei societăți pluraliste și democratice și a solicitat investigarea imparțială și aprofundată a abuzurilor în acest domeniu.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea României pentru aspirațiile legitime ale poporului belarus pentru libertate și democrație, condamnând represaliile la adresa reprezentanților opoziției și a protestatarilor pașnici, precum și arestările jurnaliștilor.

Șeful diplomației române a reiterat rolul activ în sprijinul cetățenilor din Belarus pe care țara noastră și l-a asumat chiar de la începutul crizei politice din acest stat generate de fraudarea alegerilor, printr-o serie de demersuri diplomatice în cadrul UE, ONU, OSCE, respectiv prin susținerea adoptării de către UE de sancțiuni individuale și de natură economică, împotriva celor responsabili de reprimarea violentă a cetățenilor. Totodată, a evidențiat contribuția voluntară a țării noastre în valoare de 100.000 euro pentru susținerea societății civile și a jurnalismului independent din Belarus, acordată prin intermediul European Endowment for Democracy, precum și decizia Guvernului român de acordare a 100 de burse studenților din Belarus, ce va fi operațională într-un orizont de timp apropiat.

Alături de cei doi invitați din Belarus și reprezentanți la nivel înalt din alte state ONU, printre vorbitorii invitați la reuniune au figurat Irene Khan, Raportorul Special al ONU pentru promovarea și protecția libertății de opinie și exprimare, precum și jurnaliști din cadrul mass-media independente din Belarus, dar și din trusturi de presă internaționale.

Înregistrarea reuniunii poate fi urmărită la adresa:  https://youtu.be/WGwv6MWAJjE

Informații suplimentare

Acțiunea din 22 ianuarie este a doua reuniune a CS ONU în format Arria pe tema situației din Belarus de după alegerile prezidențiale din 9 august 2020. Prima astfel de reuniune a avut loc la 4 septembrie 2020 și a fost consacrată situației drepturilor omului în Belarus, fiind organizată, de asemenea, la inițiativa Estoniei, și co-sponsorizată de România, cu participarea ministrului afacerilor externe român. Tot în luna septembrie 2020, România s-a alăturat Declarației privind situația jurnaliștilor din Belarus, inițiată la New York de Grupul de prieteni pentru protecția jurnaliștilor.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close