Actual 3

Dragoș Tudorache: Avem nevoie de o schimbare profundă a spitalelor și a modului în care ele sunt finanțate, și gestionate

„Trebuie să ne uităm la managerii, la managementul acestui spital, de ce s-a ajuns în situația în care – dacă e adevărat că de la un reșou a pornit acest incendiu – acel reșou să fie acolo?”, a declarat europarlamentarul USR PLUS, Dragoș Tudorache, vineri, în cadrul unei intervenții la Digi24.

„Avem nevoie de o schimbare profundă a spitalelor și a modului în care ele sunt finanțate, și gestionate. Avem nevoie de o schimbare la nivelul procedurilor – sunt două cazuri numai în ultimele luni în care incendiul a pornit de la o tigară. Cum este posibil ca într-un spital să se fumeze înăntru în așa fel încât să ia foc o saltea de spital? La fel, dacă se dovedește că incendiul din această dimineață a pornit de la un reșou într-un salon, în ce condiții și de ce era nevoie să avem un reșou în acel salon? Sunt chestiuni structurale care trebuie rezolvate repede. Suntem la guvernare, avem responsabilitatea măsurilor care se iau”, a declarat Dragoș Tudorache.

Întrebat dacă se impune o demisie în acest moment din partea ministrului Sănătății, Dragoș Tudorache a răspuns: „Vă spun, și nu pentru că ministrul Sănătății este parte din coaliția de guvernare pe care noi o susținem și e coleg de partid cu mine, dar ministrul Sănătății abia a început mandatul acum o lună. Asta nu-l absolvă de responsabilitatea pentru reforma pe care a promis-o și pe care trebuie să o pună pe masa societății și a Guvernului cât mai repede, asta este evident. Însă, din nou, în funcție de ce va reieși din anchetă ca fiind cauzele acestui incident, trebuie să ne uităm la managerii, la managementul acestui spital, de ce s-a ajuns în situația în care – dacă e adevărat că de la un reșou a pornit acest incendiu – acel reșou să fie acolo? De ce funcționa acea secție fără autorizație de la ISU, din ce înțeleg de la dumneavoastră și informațiile mele o confirmă, de asemenea. Dimpotrivă, înțelegem că au existat numeroase controale chiar în acea secție care arătau nereguli în modul în care funcționa, chiar în ceea ce privește siguranța la incendiu. Din discuția pe care am avut-o cu domnul ministru, spunea și el, că din discuțiile din această dimineață se pare că au existat aceste controale și aceste rapoarte, și că ele, după cum vedem, nu au fost urmate de măsuri”.

Dragoș Tudorache a subliniat că „banii din buget pentru sănătate sunt esențiali”. „Avem acum această ocazie istorică să folosim o parte din banii europeni, puși la dispoziția României, și pentru asta. Este o responsabilitate pe care o avem acum. Noi am făcut un calcul înainte de alegeri, cât ar fi nevoie pentru modernizarea spitalelor, și spuneam că trebuie alocați măcar 1 miliard de euro din PNRR pentru aceste investiții. În această guvernare vrem să facem ceea ce nu s-a făcut în acești ani până acum și anume să pornim aceste proiecte”, a spus europarlamentarul USR PLUS.

Totodată, Dragoș Tudorache a subliniat că vor fi luate măsurile necesare în vederea depolitizării spitalelor: „Noi ne-am luat un angajament de depolitizare în mod ferm, este scris în protocolul acestei coaliții. Dificultatea pe care o avem acum ține tot de pandemie. Organizarea de concursuri la scara națională, așa cum ar trebui, pentru toate deconcentratele nu sunt ușor de organizat acum, însă angajamentul acesta e unul de la care nu putem abdica”.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close