Actual 2

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la evenimentul EPC Talks Geopolitics privind securitatea la Marea Neagră

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 6 mai 2021, la evenimentul EPC Talks Geopolitics, organizat de think-tank-ul European Policy Center (EPC), în calitate de invitat special al Președintelui Consiliului EPC, David O’Sullivan, fost ambasador al UE în SUA.

În cadrul intervențiilor sale în dialogul cu David O’Sullivan, ministrul Bogdan Aurescu  a realizat o analiză asupra mediului de securitate și evoluțiilor geopolitice din regiunea Mării Negre, precum și asupra priorităților țării noastre în regiune și a modalităților de promovare a acestora.

Șeful diplomației române a evidențiat rolul cooperării regionale la Marea Neagră, ca modalitate esențială pentru consolidarea încrederii reciproce și promovarea păcii, stabilității, prosperității și securității în regiune. În context, a prezentat importanța Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), amintind că, în calitate de Președinție-în-Exercițiu a OCEMN în perioada ianuarie-decembrie 2020, România a contribuit la consolidarea cooperării economice și dezvoltarea sustenabilă a regiunii extinse a Mării Negre, precum și la facilitarea unui dialog autentic și constructiv, în vederea avansării obiectivului central al OCEMN de atingere a prosperității comune, inclusiv printr-o mai bună conectivitate în cadrul regiunii. Șeful diplomației române a reamintit că mandatul național de Președinție-în-Exercițiu, preluat la data de 1 ianuarie 2020, pentru semestrul I al anului, a fost extins, în condiții excepționale, până la 31 decembrie 2020, în scopul asigurării continuității președințiilor-în-exercițiu ale organizației, conducând, astfel, la deblocarea unui impas instituțional, președinția română a organizației reușind să obțină consensul și asupra succesiunii următoarelor președinții. Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, totodată, că recenta alegere a diplomatului român Lazăr Comănescu, fost ministru al afacerilor externe, în poziția de Secretar General al OCEMN reprezintă o confirmare suplimentară a contribuției și expertizei României pe dimensiunea cooperării regionale la Marea Neagră.

Totodată, șeful diplomației române a prezentat cele mai importante rezultate ale reuniunii Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, la nivel de miniștri ai afacerilor externe, găzduită la București la 22-23 aprilie 2021, evidențiind importanța acestui format pentru coordonarea pozițiilor celor trei state în cadrul NATO, inclusiv pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg Flancul Estic. A salutat, în context, adoptarea și semnarea, pentru prima dată, a unei Declarații comune a celor trei miniștri de externe, care confirmă relevanța și angajamentul privind cooperarea în acest format. A amintit semnificația invitării la această reuniune, în premieră pentru acest format, a miniștrilor afacerilor externe din Georgia și Ucraina, pentru a discuta evoluțiile de securitate îngrijorătoare de la Marea Neagră, fiind transmis astfel un mesaj puternic de sprijin pentru integritatea teritorială și suveranitatea celor două state, în granițele recunoscute internațional, precum și pentru aspirațiile euro-atlantice ale acestora.

Ministrul român de externe a vorbit despre prioritățile României pentru Summitul NATO din 14 iunie 2021, cu accent pe evidențierea importanței securității și stabilității la Marea Neagră pentru securitatea euroatlantică, precum și pe necesitatea de a continua eforturile de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO în regiune. Totodată, a reiterat susținerea activă a României pentru procesul de reflecţie strategică NATO 2030, coordonat de Secretarul General al NATO, și relevanța adoptării unui nou Concept Strategic al NATO, adaptat situației de securitate actuale și provocărilor cu care se confruntă aliații în prezent. Totodată, ministrul român a făcut referire la inițiativa României de a înființa și găzdui un Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență, dedicat statelor NATO, UE și partenere.

Cu privire la evoluțiile politice și de securitate din regiunea Mării Negre, ministrul Bogdan Aurescu a atras atenția asupra problematicii conflictelor înghețate/prelungite din regiune, care, prin natura lor, pot să devină active în orice moment, cu consecințe nefaste pentru populația locală, prin existența lor fiind perpetuată o stare permanentă de tensiune și instabilitate, cu privarea de drepturi fundamentale și oportunități economico-sociale reale, dar și pentru regiunea Mării Negre în ansamblu. Totodată, ministrul afacerilor externe a atras atenția asupra provocărilor pe care aceste conflicte le aduc la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli și la adresa tranziției democratice a statelor din vecinătatea UE, precum și a securității europene și euro-atlantice în sens larg. Având în vedere aceste consecințe, ministrul român a reiterat apelul pentru implicarea consistentă a comunității internaționale în procesul de soluționare a acestor conflicte ce amenință stabilitatea în regiunea Mării Negre. A evidențiat că aceste conflicte sunt utilizate ca pârghii de influență în regiune, pentru afectarea stabilității regionale și a securității euroatlantice și a accentuat că această temă trebuie menținută în atenția prioritară a tuturor organizațiilor internaționale relevante – UE, NATO și altele. În acest sens, a amintit inițiativa României de la finalul anului trecut, când șeful diplomației române a semnat și adresat, alături de alți 10 omologi  (din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia), o scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, prin care a subliniat importanța unei dezbateri ample asupra conflictelor prelungite la o reuniune viitoare a Consiliului Afaceri Externe/CAE, precum și asupra modalităților de creștere a implicării și influenței UE în procesele politice vizând soluționarea durabilă, sustenabilă, negociată a acestor conflicte. A arătat că așteaptă cu interes reuniunea informală a CAE de tip Gymnich de la finalul lunii mai, în cadrul căreia va discuta alături de ceilalți miniștri de externe ai UE tematica conflictelor înghețate, cu accent pe mecanismele și instrumentele concrete pe care UE le poate folosi pentru a contribui la soluționarea acestor conflicte și pentru a proiecta, în vecinătatea sa, în mod credibil, prosperitate, valori democratice și securitate. În acest sens, ministrul Aurescu a reiterat că UE nu va putea deveni cu adevărat un actor global dacă nu va deveni influentă în propria sa vecinătate.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat caracterul consistent și robust al Parteneriatului Strategic al României cu Statele Unite ale Americii, care este bazat pe încredere reciprocă, credibilitate, predictibilitate și valori și interese împărtășite. A evidențiat, totodată, oportunitățile de consolidare a acestuia în contextul noii Administrații de la Washington. A amintit discuțiile recente purtate cu Secretarul de stat american Antony Blinken și a evidențiat, în context, viziunea împărtășită cu privire la importanța Mării Negre pentru securitatea transatlantică. A amintit că anul acesta se aniversează zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, documente de importanță deosebită pentru cooperarea dintre cele două state.

Cu accent pe importanța cooperării regionale, șeful diplomației române a prezentat rolul și relevanța Inițiativei celor Trei Mări, făcând referire la implicarea activă a României în promovarea proiectelor majore de infrastructură în regiunea Europei Centrale și de Sud-Est și importanța cooperării europene și transatlantice pentru avansarea acestei platforme, care contribuie la reducerea decalajelor și creșterea convergenței la nivel european. În context, a amintit că, pentru țara noastră, este prioritară implementarea unor proiecte strategice de interconectare regională, precum Rail2Sea și Via Carpathia.

Totodată, ministrul Aurescu a subliniat că România a promovat activ și consecvent importanța strategică a Mării Negre pentru stabilitatea regională și europeană, inclusiv în timpul exercitării mandatului țării noastre la Președinția Consiliului Uniunii Europene. A amintit că, în mai 2019, țările riverane și Republica Moldova au aprobat două documente-cadru care fundamentează pe mai departe Sinergia Mării Negre (Politica UE pentru bazinul Mării Negre): Agenda maritimă comună și Agenda strategică de cercetare și inovare, subliniind că acestea ghidează, de asemenea, angajamentul politic, sectorial și financiar al UE față de proiectele regionale ale Mării Negre. Astfel, ministrul român a evidențiat că România, prin aceste acțiuni corelate, a facilitat un cadru pentru o cooperare regională mai puternică și mai pragmatică, pe termen mediu și lung, acordând mai multă substanță Sinergiei Mării Negre.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close