Izolați coșurile de fum față de materiale combustibile

O familie din localitatea Poiana lui Stângă a rămas fără autoturism și garaj, cel mai probabil din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materiale combustibile. S-a întâmplat azi-noapte, în jurul orei 03:50.
În momentul în care și-au dat seama că a izbucnit un incendiu în gospodărie, proprietarii au ieșit din casă și au sunat la 112.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o cisternă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD.
Aceștia au constatat că ardea violent garajul și o anexă în care se afla centrala termică, existând posibilitatea de propagare la casa cu regim de înălțime parter +etaj.
Incendiul a fost stins în limitele găsite și, datorită intervenției prompte a pompierilor, nu a fost afectată și locuința.
Au ars garajul, autoturismul, parțial anexa centralei și bunurile din interior.
Informare preventivă
Cauzele producerii unor incendii sunt legate de necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea acestora în urma utilizării îndelungate, precum și de neizolarea faţă de materialele combustibile. De aceea, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:
- coşurile de fum trebuie curăţate, verificate și reparate atunci când se constată defecțiuni;
- în podurile clădirilor, coşurile trebuie tencuite pe interior şi pe exterior, date cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;
- coşurile de fum trebuie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
- nu trebuie folosite alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba, iar aceasta nu trebuie supraîncărcată;
- în sobă nu trebuie introduse lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
- soba trebuie folosită doar cu uşa închisă;
- în apropierea sobei sau pe aceasta nu trebuie puse materiale combustibile;
- focul din sobă trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
- copiii nu trebuie lăsați nesupravegheaţi cu soba aprinsă saucu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.