Actual 2

Izolați coșurile de fum față de materiale combustibile

O familie din localitatea Poiana lui Stângă a rămas fără autoturism și garaj, cel mai probabil din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materiale combustibile. S-a întâmplat azi-noapte, în jurul orei 03:50.

În momentul în care și-au dat seama că a izbucnit un incendiu în gospodărie, proprietarii au ieșit din casă și au sunat la 112.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o cisternă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD.

Aceștia au constatat că ardea violent garajul și o anexă în care se afla centrala termică, existând posibilitatea de propagare la casa cu regim de înălțime parter +etaj.

Incendiul a fost stins în limitele găsite și, datorită intervenției prompte a pompierilor, nu a fost afectată și locuința.

Au ars garajul, autoturismul, parțial anexa centralei și bunurile din interior.

Informare preventivă

Cauzele producerii unor incendii sunt legate de necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea acestora în urma utilizării îndelungate, precum și de neizolarea faţă de materialele combustibile. De aceea, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:

  • coşurile de fum trebuie curăţate, verificate și reparate atunci când se constată defecțiuni;
  • în podurile clădirilor, coşurile trebuie tencuite pe interior şi pe exterior, date cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;
  • coşurile de fum trebuie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • nu trebuie folosite alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba, iar aceasta nu trebuie supraîncărcată;
  • în sobă nu trebuie introduse lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
  • soba trebuie folosită doar cu uşa închisă;
  • în apropierea sobei sau pe aceasta nu trebuie puse materiale combustibile;
  • focul din sobă trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
  • copiii nu trebuie lăsați nesupravegheaţi cu soba aprinsă saucu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close