Actual 2

Comunicat de presă: Vizita oficială a ministrului Bogdan Aurescu în Republica Slovenia – primirea de către Președintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, și de către Președintele Adunării Naționale a Republicii Slovenia, Igor Zorčič

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost primit vineri, 26 martie 2021, cu prilejul vizitei sale oficiale la Ljubljana, de Președintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, și de Președintele Adunării Naționale a Republicii Slovenia, Igor Zorčič. De asemenea, a avut consultări politice extinse cu ministrul afacerilor externe al Republicii Slovenia, Anže Logar.

În cadrul întrevederilor cu înalții demnitari sloveni, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat perspectiva preluării de către Slovenia, începând cu 1 iulie 2021, a mandatului de Președinție rotativă a Consiliului UE, fiind agreată o cooperare cât mai strânsă între România și viitoarea Președinție. Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat cu privire la susținerea României pentru avansarea priorităților de pe agenda europeană, pe baza unei abordări strategice, unitare și coerente.

Șeful diplomației române a salutat agenda de priorități a Președinției slovene, care reflectă, într-o manieră consistentă, atât necesitatea continuării gestionării crizei determinate de pandemia de COVID-19, cât și continuitatea în urmărirea obiectivelor strategice la nivelul Uniunii Europene.

Vizita a prilejuit și un schimb de opinii cu privire la stadiul și perspectivele relației bilaterale. Ministrul român al afacerilor externe a subliniat stadiul foarte bun al relației bilaterale, din postura de state membre UE și NATO, cu interese și abordări comune. Au fost evidențiate oportunitățile de diversificare a cooperării bilaterale, la nivel sectorial, dar mai ales pe palier economic, pentru promovarea tendinței ascendente a relațiilor comerciale, inclusiv intensificarea legăturilor comerciale și de investiții. În acest sens, cei doi miniștri de externe au convenit organizarea unui Forum de afaceri care să stimuleze cooperarea economică bilaterală.

În ceea ce privește agenda europeană, șeful diplomației române a evidențiat semnificația deosebită a unora dintre dosarele pe care Președinția slovenă a Consiliului UE le va gestiona, respectiv coordonarea în formularea răspunsului la pandemie, organizarea Conferinței privind viitorul Europei, care va fi lansată la 9 mai 2021, la Strasbourg, continuarea eforturilor privind redresarea economică, continuarea procesului de extindere a UE, Vecinătatea Estică și relația transatlantică.

În contextul schimbului de opinii privind evoluția pandemiei la nivel european, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța unității și solidarității statelor membre, pentru a face față provocărilor în plan sanitar, economic și social. A fost subliniată importanța asigurării în continuare a libertății de circulație în cadrul Uniunii, în special prin implementarea culoarelor verzi pentru facilitarea transportului de mărfuri și a mobilității cetățenilor.

Totodată, șeful diplomației române a făcut referire la oportunitățile pe care dezbaterile din cadrul viitoarei Conferințe privind viitorul Europei, dosar central al Președinției slovene, le oferă pentru discutarea „lecțiilor învățate” din criza determinată de pandemie și pentru identificarea de soluții de avansare a politicilor europene în sprijinul consolidării rezilienței strategice a Uniunii și a statelor membre, în paralel cu dezbaterile privind prioritățile Agendei Strategice a UE pentru următorii ani. În ce privește consolidarea rezilienței, a menționat crearea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București, de natură să sprijine acest obiectiv, în special având în vedere intenția Sloveniei de a organiza un Summit dedicat rezilienței pe durata Președinției slovene a Consiliului UE. În acest sens, a fost convenită o cooperare crescută în domeniul întăririi rezilienței strategice a Uniunii.

Ministrul român de externe a mulțumit părții slovene pentru susținerea continuă pentru aderarea României la spațiul Schengen și la OCDE.

Totodată, a fost convenită extinderea cooperării bilaterale în domeniul securității cibernetice, inclusiv în contextul găzduirii de către România a noului Centru Cyber al UE.

În raport cu agenda externă a Uniunii, ministrul Bogdan Aurescu a salutat intenția Președinției slovene a Consiliului UE de a acorda o atenție deosebită procesului de extindere a UE și regiunii Balcanilor de Vest, inclusiv prin organizarea unui Summit UE-Balcanii de Vest.

Având în vedere că cele două state membre sunt susținătoare ferme ale politicii de extindere a Uniunii, ca singura opțiune pentru asigurarea păcii, a stabilității și a bunăstării în vecinătatea UE, șeful diplomației române a exprimat angajamentul României de a sprijini activ eforturile Președinției slovene în acest dosar. În context, ministrul român al afacerilor externe a evocat scrisoarea inițiată de Slovenia și semnată, la 10 martie 2021, de nouă miniștri de externe ai statelor membre UE, inclusiv România, prin care acestea solicită Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, includerea pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe din luna aprilie 2021 a unei discuții strategice cu privire la Balcanii de Vest.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat susținerea României pentru obiectivele Parteneriatului Estic post 2020 în perspectiva organizării Summitului Parteneriatului Estic în acest an, pe durata Președinției slovene, în funcție de situația epidemiologică. În aceeași măsură, a fost evidențiată importanța solidarității UE cu statele vecine, pentru a face față provocărilor pandemiei.

Șeful diplomației române a subliniat eforturile de reformă democratică și pro-europeană ale noului Președinte al Republicii Moldova şi susținerea pe care România o acordă cetățenilor Republicii Moldova și programului ambițios de măsuri al Președintelui Maia Sandu. A evocat, totodată, donațiile din partea României de echipamente medicale și vaccinuri, în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova.

De asemenea, în cadrul discuțiilor cu oficialii sloveni a reieșit viziunea celor două state în favoarea unei relații transatlantice puternice, solide, pe baza comunității de valori și de securitate pe cele două maluri ale Atlanticului.

În contextul discuțiilor privind colaborarea la nivel regional, ministrul român al afacerilor externe a abordat cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, subliniind importanța proiectelor strategice de interconectare avute în vedere la nivel regional, inclusiv proiecte cu o relevanță deosebită pentru România, precum și relevanța unei implicării crescute din partea SUA în susținerea acestora.

În egală măsură, au fost discutate relațiile UE cu Rusia, Belarus, China și Turcia.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu a adresat felicitări oficialilor sloveni și poporului sloven pentru aniversarea, în acest an, la 25 iunie, a 30 de ani de la obținerea independenței Republicii Slovenia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close