Actual 1

România susține obiectivele Mecanismului de Relansare și Reziliență și insistă pe debirocratizare

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu: ”România susține finanțarea substanțială a obiectivelor ecologice și digitale în Mecanismul de Relansare și Reziliență, dar reamintește faptul că statele membre au particularități naționale, etape de dezvoltare și nevoi diferite. Din acest motiv și țintele în domeniul climatic și digital trebuie să fie diferite, adaptate nevoilor de convergență”

Mecanismul de Redresare și Reziliență (Recovery and Resilience Facility) a fost principalul punct de interes pe agenda reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), care a avut loc pe 6 octombrie, în format de videoconferință.

”România susține finanțarea substanțială a obiectivelor ecologice și digitale în Mecanismul de Relansare și Reziliență, dar reamintește faptul că statele membre au particularități naționale, etape de dezvoltare și nevoi diferite. Din acest motiv, și țintele în domeniul climatic și digital trebuie să fie diferite, adaptate nevoilor de convergență”, a subliniat în intervenția sa ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

De asemenea, reprezentantul României a reiterat ideea operaționalizării instrumentului de redresare într-un mod cât mai rapid și cât mai flexibil.

”Trebuie să asigurăm un proces rapid de aprobare a plăților și reguli simple pentru elaborarea tuturor documentelor legate de Mecanismul de Redresare și Reziliență. Cred că acesta este momentul potrivit în care să punem în aplicare reformele pentru reducerea birocrației atât la nivel național, cât și la nivelul UE. Și de ce nu am începe cu Mecanismul de Redresare?”, a precizat Florin Cîțu.

Textul prezentat de Președinția germană a fost susținut de majoritatea statelor membre și constituie baza negocierilor cu Parlamentul European.

Miniștrii de finanțe au discutat și despre viitorul Semestrului European în contextul planurilor de relansare economică.

În acest context, ministrul Finanțelor Publice consideră că ”orientările elaborate de Comisia Europeană par să complice procesul legat de elaborarea planurilor naționale de redresare și reziliență. Susținem flexibilitatea etapelor Semestrului European, pe durata operaționalizării Mecanismului de redresare și reziliență și a elaborării planurilor naționale de redresare și reziliență, pentru a evita suprapunerile și pentru a ușura sarcina birocratică a statelor membre”.

Planul de acțiune pentru finalizarea Uniunii Piețelor de Capital, pachetul legislativ privind digitalizarea sectorului financiar (care include și propuneri legislative privind piața cripto-activelor) și pregătirea reuniunii virtuale a miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G20 și a reuniunii anuale FMI, din perioada 12-16 octombrie 2020, au completat agenda reuniunii ECOFIN.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close