Actual 1

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis, împreună cu Secretarul General NATO Jens Stoltenberg, Conferința anuală a NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis marți, 10 noiembrie 2020, alături de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Conferința anuală a NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă, desfășurată în format online hibrid București – Bruxelles.

Evenimentul este organizat de Ministerul român al Afacerilor Externe, în parteneriat cu Secretariatul Internațional al NATO, și vizează marcarea a 50 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare, în perspectiva următoarei Conferințe de Evaluare a Tratatului, din anul 2021.

În alocuțiunea sa, șeful diplomației române a subliniat că organizarea de către România a acestui eveniment reflectă angajamentul puternic al țării noastre în cadrul NATO, cât și față de arhitectura internațională actuală privind controlul armamentelor, dezarmarea și neproliferarea. Totodată, făcând referire la amenințările în creștere la adresa securității internaționale, ministrul român a reiterat susținerea României pentru un multilateralism eficient și cooperare internațională și a pledat pentru progrese în toate aspectele legate de controlul armamentelor, dezarmării și neproliferării nucleare, în vederea consolidării securității globale.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat convingerea puternică a României că Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare, de la a cărui intrare în vigoare s-au împlinit, la 5 martie anul acesta, 50 de ani, este fundamentul arhitecturii de dezarmare și neproliferare nucleară și al promovării utilizării energiei nucleare în scopuri pașnice.

Astfel, a reconfirmat angajamentul României de a susține și asigura integritatea Tratatului. „Alături de aliații și partenerii săi, România rămâne profund angajată pentru respectarea și implementarea deplină, în literă și spirit, a acordurilor existente privind controlul armamentelor, dezarmarea și neproliferarea”, a declarat ministrul Aurescu.

Ministrul român a făcut apel la responsabilitate și eforturi comune în direcția consolidării implementării Tratatatului de Neproliferare, inclusiv în perspectiva Conferinței de revizuire a Tratatului din 2021, precizând că „într-o perioadă în care ne confruntăm cu amenințări în creștere, este nevoie, mai mult decât oricând, de o abordare unitară privind amenințările de proliferare și securitate”.

În acest context, a evocat, ca o contribuție națională concretă în susținerea unor rezultate pozitive ale următoarei Conferințe de Evaluare, co-prezidarea de către România, prin ministrul român de externe, în intervalul 10 – 14 februarie 2020, la Viena, a Conferinței Internaționale privind Securitatea Nucleară (ICONS 2020), care a reafirmat obiectivele Tratatului privind Neproliferarea Nucleară: neproliferarea nucleară, dezarmare nucleară și utilizarea pașnică a energiei nucleare (mai multe informații https://www.mae.ro/node/51571).

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a mulțumit în mod deosebit ministrului afacerilor externe al României pentru co-organizarea și găzduirea evenimentului, de către țara noastră, în condiții excepționale. Mesajul principal al înaltului oficial NATO a fost axat pe necesitatea de a urmări cu maximă prioritate aspectele de control al armamentelor și dezarmare, într-o manieră echilibrată, reciprocă și verificabilă. „Într-un moment în care amenințările la adresa securității noastre sunt mai complexe și imprevizibile ca niciodată, avem nevoie de un factor de descurajare nuclear puternic combinat cu un control eficient al armamentelor, pentru a ne păstra pacea și libertatea”, a declarat Secretarul General al NATO în cadrul conferinței găzduite de România.

Conferința va fi închisă de secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul MAE Dan Neculăescu și de Secretarul General Adjunct al NATO Mircea Geoană.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close